Změna je život čili opět nový web

Děsně dlouho jsem se odhodlával k tomu, že si předelám své osobní stránky, až se tak konečně stalo.

Taky to tak máte? V roce 1995 jsem vytvořil svou první, dozajista otřesnou, stránku, která určitě musela začínat nějak jako <H1>Vítejte na mé osobní stránce!</H1>. Od té doby jsem už mnohokrát dospěl k rozhodnutí, že je potřeba stránku zcela předělat. Dokonce mám pocit, že jsem některé roky na škole trávil jenom předěláváním svých stránek. Výsledek je tento:

- své stránky jsem měl (či mám) na minimálně šesti různých serverech, aktualizace přinejlepším předloni, navíc si obvykle nepamatuju hesla

- na každém serveru jsem několikrát měnil design, častokrát se k němu vázala i změna obsahu či alespoň jeho přerovnání; všechno to mám porůznu archivované, tj. zcela ztracené

- nevím, kde co mám; pokud už něco objevím, je to v několika verzích rozpracování, nejlépe nezávislých, takže není možné jednoduše rozpoznat tu aktuální

Jenže já si řekl dost, musím si v tom udělat pořádek! A tak jsem začal všechno postahovávat, urovnávat a dávat pěkně do kupy na jeden (pochopitelně zcela nový) server. Dlouho mi to nevydrželo, přiznávám. Přesun jsem nikdy nedokončil a navíc jsem si od té doby opět rozšířil působiště o další dvě adresy - naposledy bloguje.cz.

A tentokrát jsem to už vzal vážně. Znovu jsem prošel své senzačně zastaralé stránky, zjistil jsem, že většina obsahu zcela vyhnila a proto jej není třeba nikam přesouvat, ale stačí jej smazat, a pak jsem vzal papír (já vím, zastaralá technologie, ale mám těch šmíráků několik set) a pěkně si sepsal, co bych chtěl na svém webu mít.

Přes víkend jsem se mořil s CSS a XHTML a já nevím čím vším, zoufale jsem se snažil vymyslet, jak vytvořit pomocí CSS dvousloupcovou sazbu, aniž bych použil tabulky, které jsou prý tak zlé (až jsem to nakonec vzdal v hlubokém přesvědčení, že dva bloky nelze umístit vedle sebe, pokud je nechci mít plovoucí (nechci) nebo natvrdo umístěné (nechci)).

A tak jsem si tedy poosmdesátéšesté stvořil své stránky. Hoříte nedočkavostí, jak se mi povedly, co na nich je? Úplně zbytečně. Akorát si tam parsuju RSS Chininu.

1 komentář:

  1. Stranky vypadají dobře. Jsem rád, že jsem si taky konečně mohl přečíst autorovo CV a tak. Jen bych ty jednotlivé komentáře v pravém sloupečku odděloval ještě jedno mezerou, takhle je to trochu nepřehledný. A v levém sloupci možná barevně výrazněji odlišit, co je proklikávací (ačkoli proklikávací části menu jsou podtržené, přesto mě to zmátlo a zpočátku mi nedošlo, že na "o autorovi" lze kliknout - ta barva je na mém monitoru a při mém zraku černé docela dost podobná..).Ale je to fakt fajn.

    OdpovědětVymazat