Soutěž Bravissimo: 1. kolo

Slibovaná soutěž právě startuje!

Historie: První kolo této znalostní soutěže by teď slavilo pět let, kdyby mělo o slavení zájem. V červnu 2003 jsem soutěž slavnostně ukončil, vyhlásil výsledky a odměnil vítěze. Pro velký úspěch pokračuji, tentokrát na webu, trochu formálněji, a opět od prvního kola.

Pravidla: Vždy jednou za čtrnáct dní, ve středu v 10:00, zde objevíte řešení předcházejícího kola (bylo-li nějaké) a nové zadání. Otázka se bude nějakým způsobem týkat vážné hudby a pokud se vám podaří správně odpovědět, získáte dva body. Navíc bude ke každé otázce přiložena doplňující, bonusová otázka, za jejíž zodpovězení získáte jeden bod, ale pouze v případě, že jste správně odpověděli i na základní otázku. Body se neodečítají, a proto po každém kole můžete být bohatší o nula, dva nebo tři body. Uzávěrka kola je za dvanáct dnů po vyhlášení kola, tedy v pondělí - odpovídat můžete až do půlnoci. Kromě běžných kol se občas objeví i kola speciální, kde budete moci ňapř. získat větší počet bodů, nebo body získává jen několik prvních správných odpovědí apod. Pravidla každého speciálního kola budou upřesněna. Soutěž je souběžně zveřejňována na boardu Bravissimo BBS Pískoviště (telnet://bbs.cvut.cz). Odpovídá se na e-mailovou adresu bravissimo@centrum.cz.

Vše je snad jasné a před vámi je otázka prvního kola.

Otázka: Skladatel-vtipálek sepsal symfonii s následujícím hudebním žertem: Sál je osvětlen pouze svíčkami, které mají hráči u svých partů. Celá symfonie proběhne bez zádrhelů, však ke konci poslední věty jednotlivé nástroje pomalu dohrávají. Ten, jehož part skončil, zhasne svou svíčku a odejde ze sálu. Symfonie tak postupně utichá a ztrácí se v šeru, až konečně zaniknou i poslední tóny a po nich i poslední svíčka. O jakou symfonii jde a kdo ji napsal?

Bonusová otázka: I dirigent sfoukává svou svíčku a odchází, když už hraje tak málo hráčů, že si sami dokáží udržet souhru. Který nástroj tedy vydrží až do konce symfonie?

Odpovědi posílejte na mail bravissimo@centrum.cz do pondělí 13. října 2003.

Žádné komentáře:

Okomentovat