Ženy, emancipace a pozitivní diskriminace

Vracím se ke komentáři o "irelevantních ženách", tentokrát ještě vážněji a důrazněji.

Musím se k tomu vrátit, protože se mi zdá, že problém zůstal nepochopen. Ženská emancipace je vážné téma. Bagatelizovat emancipaci jako snahu žen vyrovnat se mužům zavání mužským šovinismem, ve kterém stírání rozdílů mezi pohlavími vypadá tak, že se žena snaží dosáhnout mužské úrovně a muž se nad ní milosrdně sklání a občas si hraje na "přecitlivělého", aby jí udělal radost.

Můžete mít negativní postoj k celým gender studiím (včetně gender lingvistiky), ale faktem zůstává, že tento svět je světem mužů. Nemůžu se smířit s tím, že je toto podceňováno nebo zesměšňováno. Přečtete si příspěvek na téma, zda mají ženy právo na nepřechýlená příjmení, a řeknete si: Jéé, jejich starosti bych měl mít... Nechtějte. Situace je vážná. Mimochodem, muži - přijde vám zcela a naprosto v pořádku, že žena při sňatku ztratí své příjmení a převezme vaše?

Říkal jsem si: pozitivní diskriminace je totální nesmysl. Ale změnil jsem názor. Například politika - doména mužů. Objeví se politička, jenomže na mužském hřišti musí hrát podle mužských pravidel. Stane se snad žena emancipovanou tím, že si začne hrát na muže? Ženy do politiky nejdou, protože ženská politika by vypadala jinak.

Pozitivní diskriminace by dokázala nastartovat proces skutečné změny. Když bude ve dvousetčlenné poslanecké sněmovně sto žen, nemusí se přizpůsobovat, nedojde k asimilaci. Tím neříkám, že se vstupem žen se politika změní z nechutného svinstva na báječný pamlsek. Možná bude jen nechutná jiným způsobem, kdoví.

Jenomže žena ve vysoké politice, žena na ředitelském místě, to je přece kariéristka, mužatka, která by se ani o rodinu nedokázala postarat, že. Jenom si snaží dokázat, že je stejně dobrá jako všichni ti muži okolo. Až budete příště vykládat vtip o tom, jak je třeba manželce zkrátit řetěz, zpomalte a zauvažujte, jestli náhodou něco není špatně. Hodně špatně.

17 komentářů:

  1. Jenze my jsem k tomu vychovavani uz peknych par tisic let. Takze uz to zanechalo nasledky. Napriklad i na mirne odlisne specializaci mozku.

    OdpovědětVymazat
  2. Nevyznám se úplně v terminologii, ale tomuhle se asi říká genderová segregace (jak pěkně české!). Muži by mohli být zdravotními "sestrami" úplně stejně dobře jako ženy, ale bohužel jsi (my všichni jsme) odmalička vychováván v tom, že je úplně normální, že zdravotní sestra je žena a popelář je chlap.

    OdpovědětVymazat
  3. Podle mne ano, dane usporadanim mozku. Maji vetsi trpelivost na stereoytypni praci, dokazou zvladat vic agend najednou, vic se soustredi na vztahy nez na vykon, ... (statisticky, ne absolutne vsechny). "Typicky" chlap v roli zdravotni sestry by podle mne nevydrzel stres z toho, ze cely den lita a nic za nim neni videt. Uspokojila by ho az rozbita postel, kterou by zacal soustredene opravovat a prestal by vnimat pacienty.Je to pochopitelne nadsazka, ale takhle nejak to vidim.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak teď už si ale vůbec nerozumíme. :-(Neexistuje žádná komise, která by se sešla a vymyslela pravidla. Ta vznikala v průběhu času (a je obtížné spekulovat jak přesně). Třeba to byly původně milosrdné sestry, ze kterých se pak staly sestry zdravotní. Ale jak je možné, že je na této pozici tak málo mužů? Mají snad ženy nějaké vrozené přednosti předurčující je pro tuto práci?

    OdpovědětVymazat
  5. Pokud by to nebyla potrebna pravidla ale muzska pravidla, neni nic jednodussiho nez vymyslet zenska pravidla a pak oba pristupy porovnat. Treba zrovna u tech zdravotnich sester. Jak by vypadal zensky pristup k pacientum?

    OdpovědětVymazat
  6. Nebavme se o rubání uhlí. Nikdo neprosazuje, aby mezi žokeji byli dvoumetroví kolohnáti.Ale přece nemůžeš tvrdit, že se ženám zkrátka víc chce do povolání, která jsou hůře placená, že to vyhovuje jejich výbavě.A pokud se zdravotní bratr přizpůsobuje, tak se nepřizpůsobuje potřebným pravidlům, ale zase mužským pravidlům. Nejde o to, kde je koho víc, ale kdo ta pravidla vymýšlí.

    OdpovědětVymazat
  7. "na mužském hřišti musí hrát podle mužských pravidel" - to je ale zaměňování příčiny s následkem. Pokud se muz - ucitel nebo muz - zdravotni bratr prizpusobi pravidlum, ktera jsou pro danou funkci potrebna, neprizpusobuje se tim ZENSKYM pravidlum jen proto, ze tam delaji hlavne zeny. Do nekterych povolani ci funkci se zkratka chce vic zenam, do nekterych muzum, podle toho, co spis vyhovuje jejich vybave. Pro rubani uhli jsou potreba urcite vlastnosti, pro politiku take. Firma, ktera zavede pozitivni diskriminaci pri prijimani horniku/hornic nejspis dopadne dost podobne, jako stat, ktery ji zavede na politiky/politicky. Bude z toho mit dobry pocit, ale neobstoji v konkurenci.

    OdpovědětVymazat
  8. Pracuji jako zdravotní bratr,hehe,již několik let a je to někdy pěkny mazec.Myslím si že to může dělat opravdu každý člověk ,ale je to trochu ulet ,ale jinak se to dá.Kdyby bylo více peněz byla by to supr práce a kdybych měl více kolegů.Petr

    OdpovědětVymazat
  9. myslim ýe nas muži obcas pěkne podcenují

    OdpovědětVymazat
  10. Pozitivní diskriminace? Nesmysl. Ženám nikdo nebrání, aby se do vysoké politiky dostaly ve větším počtu, mají aktivní i pasivní volební právo stejné jako muži - jde jen o schopnosti a chuť. Dokonce je pro ženy snažší se do politiky dostat, protože občas bývají čistě kvůli svému pohlaví upřednosťovány např. na kandidátkách (osobní zkušenost - jsem členem jedné strany). Proč není tolik žen ve vysoké politice? Protože na tomto poli možná nemají takové schopnosti (politicky nekoretní, ale ne nutně nepravdivé) a nemají potřebný zájem (muži se o politice baví běžně - zajímá je, u žen toto funguje zřídka, mývají jiné zájmy). Kvóty jsou pohrdáním svobodné vůle voličů a svobodné vůle občanů sdružených do politických stran.

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Petře. Pozorně jsem si přečetl tvůj článek a jsem velice rád,že slovní spojení "irelevantní ženy" jsi dal do uvozovek. Absolutně se stotožňuji s prvními dvěma odstavci. K tomu není co dodat, ale zaráží mě termkín "pozitvní diskriminace." Když vezmeme diskriminaci v globálu, tak se každý den setkáváme s diskriminací jak u žen, tak k menšinám(různé národy, homosexuálové, náboženské atd.) Na diskriminaci, není nic pozitivního a nikdy nebude. Diskriminace, bela, je a bude vždy o vítce jednotlivce, či skupiny k někomu a k něčemu, s čím ten dotyčný nemuže nic udělat. Jediné co žena může udělat, když ji muž diskriminuje, je kopnout ho do pr..., bohužel k tomu nemá tolik síly a jsou mezi námi jedinci(a zjišťuji,že jich přibívá), kteří by jim to 2* oplatili. Tudíž si nemyslím, že proces skutečné změny by odstartovala právě pozitivní diskriminace.Je nemožné, aby se proces skutečné změny odstartoval v globálu, ale jako individuální jedinci si tento proces můžeme odstartovat sami u sebe a to by mohl být impuls, díky kterému by se pak někdy, za dalších tisíc let, mohlo docílit nějakých změn.A tomu dotyčnému co poslal ten komentář o tom, jak jsme už několik tisíc let takto vychovávani, bych řekl jen pár vět. Když tě rodiče vychovávali, určitě ti říkali nekuř, škodí to zdraví. A bylo jen na tobě jak se rozhodneš, protože dobře víš, že tě ve dvaceti nepřehnou o koleno kvůli cigeretě. Tím chci jen říci,že sice se takto lidstvo po celá tisíciletí chovala, ale to neznamená, že mi to musíme dělat taky. Záznamy o minulosti, jsou dobré především proto, abychom si z nich vzali ponaučení pro přítomnost i budouctnost. Pokud nesouhlasíš s některýmy rysy chování z minulosti, nikdo ti neříká,že to musíš dělat také. Jsi individuální bytost, samostatně uvažující.Na závěr - chceme-li docílit nějaké změny, musíme začít u sebe a svému okolí to dávát najevo. I za cenu posměchu, či kritiky ze stran přátel, kolegů a vůbec všech. Jinak si tu o tom budeme moci jen psát a nikdy se nic nezmění.

    OdpovědětVymazat
  12. http://www.petr-svec.wz.cz/pozitivni_diskriminace.htmdoporučuji přečíst má to dost co do sebe... a btw fakt mi cáklý řešit příjmení. Které se to nelíbí může si nechat svoje příjmení a která bude zamilovaná bude ji to putna. A koneckonců co je mi do toho že o mě nějakej zamindrákovanej chlap bude říkat že sem kariéristka. Primární je jak to cítím já... není liž pravda.

    OdpovědětVymazat
  13. Má to \"dost co do sebe\"? Nicnežnárodovec Petr Švec, místopředseda Národního sjednocení? Od toho bych si ani rohlík nevzal.

    OdpovědětVymazat
  14. Ať si mají klidně nepřechýlená příjmení, ale v tom případě je budou skloňovat podle platných pravidel češtiny. Čili nikoliv \"s paní Novák\", ale \"s paní Novákou\". Nikoliv \"bez slečny Svoboda\" ale \"bez slečny Svobody\".A vskutku, genderová \"problematika\" je v roce 2008 naprosto stejným nesmyslem jako v roce 2003. :-)Militantní feministky už dosáhly všeho, čeho dosáhnout chtěly - rovné pracovní příležitosti, volební právo, právo na vzdělání - ale nechce se jim od válu, protože jejich obor v dnešní nemocné době docela slušně vynáší. A tak si vymýšlejí další a další kraviny, aby byly užitečné a nemusely se jít živit prací, jako musí obyčejné ženy.

    OdpovědětVymazat
  15. děkju vám moc za tento článek.. narodila jsem se jako žena - a už kvůli tomu snáším pár let posměchu, kritiky a narážek.. skutečně sem nevěřila, že by byl někdo schopný (ať už muž nebo žena) se posravit tomuto problému čelem a mluvit takto jasně.. vážně děkuju..ženám prý nikdo nebrání - mají právo volit a být volena - jenže ono to není o zákonu, záklon je jen začátek.. problém je v tom přistupování - není pravda, že ženy si vybírají co se jim lépe hodí - vždyť už od malička známe kategorie kdo se kam víc hodí na jakou práci (mojí spolužačce na základní škole odmítli podat přihlášku na automechanika, protože to není práce pro holky a ještě se jí učitelka a poradce pro výchovu vysmáli) vybrala si to co chtěla? a ještě to měla i s přídavkem, že?je to téma na dlouho -jen jedna malá poznámka: proč když je žena zdravotní sestra je nazývána zdravotní sestrou a muž když dělá tu samou práci tak se mu neříká zdravotní bratr, protože to zní hloupě, ale zdravotnický asistent???? (viz ntéto stránce je také \"zdravotní bratr\" napsáno takto s uvozovkama........)před 200 lety bylo obhajováno otroctví a ještě před 40 lety fungovala rasová segregace.. kdo říkal, že je to špatně byl za hlupáka.. černí měli přeci možnost...(!?) jednoduše - byli jsme stvořeni jako rovní.. tu cenu posměchu a kritiky za tato slova unesu...

    OdpovědětVymazat
  16. Autor názoru, že diskriminace(pozitivní, negativní, zelená či modrá)je správná cesta pro naší společnost asi netuší kdopak nám podobná moudra před pár desítkami let vsouval do hlavy.

    OdpovědětVymazat
  17. LISTNA ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD UVÁDÍ:\"Lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i právech. Základní práva jsou nezadatelné, nezcizitelné...\"POKUD O TOM KDOKOLI POCHYBUJE A DOMNÍVÁ SE, ŽE PRÁVA MUŽŮ ČI ŽEN JE POTŘEBA OMEZIT - TAK MNE DĚSÍ

    OdpovědětVymazat