Nechutné čachry s kolejní radou

Ani ne před rokem jsme v sociální komisi akademického senátu Univerzity Karlovy řešili takovou kuriozitu: Na jedné koleji nebyla kolejní rada zvolena obvyklým způsobem (totiž podle volebního řádu), ale jakousi záhadnou shodou náhod prostě vznikla. Jednoho dne se u vedoucího koleje objevil člověk, který prohlásil, že je předsedou nově zvolené kolejní rady, předal vedoucímu seznam členů - a bylo to.

Následně se zjistilo, že "volby" proběhly tak, že se pár lidí kdesi sešlo a zvednutím ruky si něco nějak odhlasovalo. Hlasy nebyly posčítány, nebyl sepsán volební protokol, volby nebyly tajné - prostě průšvih na entou. Strávili jsme s tím na komisi pěkných pár hodin a já si myslel, že větší hovadinu už nelze stvořit.

Včerejší volby kolejní rady na jedné brněnské koleji však překonaly i toto. Přehlédneme-li všechna ty formální prohřešky, nad kterými se bohužel už nikdo nepozastavuje (volby neproběhly ve stanovené lhůtě, nebyly předem řádně oznámeny), stále tu zůstává několik "originalit", které připomínají komunistické manýry - ale tentokrát jsou praktikovány dětmi!

Funkce skrutátorů, tedy těch, kteří sčítají hlasy, se radostně ujali členové staré kolejní rady. To, že sami zároveň kandidovali, jim přišlo zcela normální.

Jednoho regulérně přihlášeného kandidáta stará kolejní rada vyškrtla ze seznamu kandidátů, protože si dovolil nepřijít k volbám.

Přestože směrnice pro volbu kolejní rady říká, že ubytovaní studenti mohou volit jen kandidáty ze své fakulty, každý mohl volit, jak uznal za vhodné - kdo přišel, ten si zavolil, bez ohledu na svou fakultu či na to, jestli je vůbec ubytovaný (na oficiální seznam oprávněných voličů přece nehrajeme).

Hlasování proběhlo tímto pikantním způsobem: Na jeden papír byla sepsána jména kandidátů, voliči se postavili do řady a každý udělal na papíře u vybraného jména čárku. Nejenže volby nebyly tajné, ale každý se ještě před svou volbou mohl podívat na aktuální mezivýsledek! A aby byl komunistický dozor dokonalý, ve druhém kole voleb stará kolejní rada dohlížela na to, kdo jak hlasuje.

Stará kolejní rada sečetla hlasy a k všeobecnému úžasu zvítězila ve volbách a stala se novou kolejní radou! A život jde dál - kolejní rada je spokojená, že nemusí nic dělat, protože za celý minulý akademický rok nedostala jedinou stížnost od studentů - inu, není divu, když nikdo netuší, že kolejní rada vůbec existuje (žádná nástěnka, žádná webová stránka, zápisy ze zasedání se nezveřejňují).

A já vůl se divím, že vysoká politika vypadá tak, jak vypadá. Aby ne, když z malých grázlíků vyrostou velcí grázlové.

3 komentáře:

  1. Už se skoro cítím otcem. :-)Ale jinak pochopitelně nic nepřiznám...

    OdpovědětVymazat
  2. Jak bylo v Brně? Sipisek na http://sipisek.bloguje.cz si zavzpomínal, jaks ho přivedl k blogování. I já se musím přiznat, žes byl prvotním impulzem pro můj blog, protože jsem se s blogy setkala až při tvém pátrání po Žertvovi. Děkuji ti, blogování je sice těžká závislost a krade spoustu času, ale taky trochu pomáhá. (Ale stejně se myslím, žes měl se Žertvou víc společného nežs přiznal)

    OdpovědětVymazat
  3. Pane Antl tak tohleto je teda doopravdy sila....Toto je zase bolsevicky zpusob obhajoby :-)

    OdpovědětVymazat