Irelevantní ženy

Ne že bych snad byl rozzuřený doběla (obvykle totiž nerudnu), ale už doutnám...

Eda Hlava se ptá: Smazávají se rozdíly mezi ženou a mužem? A hned kývá na tabulku, podle které si muži pamatují relevantní a dobře organizované informace, zatímco ženy jsou přebornice na zapamatování si irelevantních a náhodných informací.

No jo, ale co když se ta náhodná informace stane relevantní? Nebo co když je relevantní informace špatně organizována? A o té relevantnosti rozhoduje kdo? Muži?

A dále, muži vyžadují větší prostor, ženy vyžadují menší prostor. Jistě, podle průzkumu 82 % žen pracujících v kanceláři vyžaduje menší kancelář než má. A dokonce 87 % žen by chtělo doma menší kuchyň, pokud by jim muž občas pomohl s mytím nádobí.

Muži lépe rozlišují slané příchutě (má matka mému otci: Proč si tu polívku solíš, když jsi ji ještě neochutnal!!!). Muži snadněji zvládají větší počet cílů najednou. Žvýkat housku, číst si noviny, drbat se v rozkroku, poslouchat manželku, přikyvovat a sledovat fotbal - to vše dokáží muži v pohodě, zatímco žena má problém už tehdy, když má na sporáku brambory a vodu na kafe, v troubě kuře a právě jí doprala pračka.

Ovšem Hlava přemýšlí hlavou, a proto z té zábavné tabulky usuzuje, že se ženy "nevědomky snaží vyrovnat mužům a začínají s nimi soupeřit" a "naopak muži začínají být přecitlivělými". To je zdrcující ukázka macho stylu. Píše se rok 2003 a ženy začínají soupeřit s muži? Chtějí se jim nevědomky (!!!) vyrovnat? Ty přecitlivělé ženy, které by se tak rády staly nenavoněnými muži, žel není jim přáno?

O ženách a mužích, feminismu a emancipaci velmi přesně mluví Olga Sommerová. Bez tabulek a relevantně.

3 komentáře:

  1. Ja tedy ten puvodni clanek pochopil jednoduse tak, ze v nasi spolecnosti ztraci vyznam diferenciace vlastnosti zen a muzu a proto se rozdily stiraji.Tahle reakce mi pripada jako chytani za slovo. Mimochodem, na to jsou jini experti, genderová lingvistika viz http://mudd.wz.cz/2003-09.html#221559

    OdpovědětVymazat
  2. musím tě opravit...zvládat více rozlišných činností najednou zvládají ženy, ne muži :o)je to dáno užší vyprofilovaností mužů-lovců... žena naopak musela zvládnout hlídat dítě, oheň, kontrolovat okolí, vařit, uklízet...je to i vědecky podchyceno v rámci zkoumání mozků...

    OdpovědětVymazat
  3. teda ... moc pěkně napsané, díky za nás, za ženy :-)dokumenty Olgy S. jsou taky krásné, mám ji moc ráda

    OdpovědětVymazat