Muži nejsou z Marsu

Největší vědecké kapacity podrobily důkladnému zkoumání život pravěkých lidí. Výsledky zkoumání mají široké uplatnění v astronomii a při výrobě pudinků.

Je to tak jednoduché: přijít s vysvětlením, které se tváří přísně vědecky, a potvrzuje všechno, co stejně všichni víme – ale teď už to smíme říkat nahlas! Ženské nemohou umět řídit auto: nemají na to mozek! Muži nemohou žehlit: nemají na to mozek! A za všechno může ten pravěk, ta metla lidstva. Ten prototyp muže-lovce a ženy-ochránkyně ohně se tak senzačně hodí do našich zakořeněných návyků. Konečně důkaz, že je všechno v pořádku, že to nemůže být jinak!

Veřejnosti byl dosud zpřístupněn pouze zlomek souvislostí mezi pravěkem a dnešní dobou. Dosud nebylo zveřejněno např. následující pojednání adresované Královské astronomické společnosti. Ta se tázala, proč je mezi astronomy tak hodně mužů a tak málo žen.



Zatímco ženy v pravěku spaly obvykle v jeskyních a ke hvězdám si nezískaly žádný vztah, muži při stopování zvěře přenocovali pod hvězdami a často se podle hvězdné oblohy museli orientovat. Není tedy divu, že právě muži pocítili touhu prozkoumat hvězdný prostor.


Univerzita, která si nepřála být jmenována, zaregistrovala před dvěma lety neuvěřitelný nárůst zájmu žen o studium astronomie. I v tom případě bylo vysvětlení velmi prosté.



Muži v pravěku při stopování zvěře přenocovali pod hvězdami a často se podle hvězdné oblohy museli orientovat, takže jim přišly hvězdy jako běžná součást života. Naproti tomu ženy, obvykle spící v jeskyních, považovaly hvězdy za něco tajemného a zvláštního. Když šly děti spát, často vysedávaly před jeskyní, dávaly hvězdám jména a spojovaly je do souhvězdí. Není tedy divu, že právě ženy pocítily touhu prozkoumat hvězdný prostor.


Další studie odhalily, že z pravěku pramení i důvod, proč mají ženy (narozdíl od mužů) často nos nahoru.



Muži v pravěku lovili i za deštivého počasí a nemohli si dovolit, aby jim do nosu napršelo, ženám naopak působil nos směrovaný dolů potíže při udržování ohně v jeskyni. Ty, které měly nos nahoru, byly zvýhodněny tím, že jim do něj nešlo tolik kouře z ohně.


Za domácí úkol: Proč mají muži raději vanilkový pudink než čokoládový?

10 komentářů:

  1. :-) já myslím, že v případě dr. Oetkera tam není po vanilce ani kakau ani vidu ani slechu a pak se tato otázka stává otázkou diskriminační, jako například ta o oblibě barvy spodního prádla :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Již šamani pravěkých národů znali léčivé účinky rostliny Vanilla planifolia, mimo jiných účinků také jako afrodisiakum, kdežto kakaové boby působí sice jako endorfiny, ale spíše uklidňují. Takže volba vanilkového pudinku je z hlediska přírodního výběru jasná.

    OdpovědětVymazat
  3. Ja mam radsi cokoladovej. Znamena to neco?

    OdpovědětVymazat
  4. kym zacnem uvazovat...je pociatocna teza spravna? naozaj maju muzi radsej vanilkovy pudink ako cokoladovy? :)moje empiricke vyskumy na obmedzenej vzorke to nepotvrdili..

    OdpovědětVymazat
  5. No jo, pocity jsou svině... nesmíš být tak vztahovačný. ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Mam pocit, ze se jedna o narazku na moje komentare pod timhle clankem: http://www.bloguje.cz/blogy/chinin/10209_itemAle asi je to jenom pocit, protoze nic o tom, ze zena nemuze ridit auto a muz zehlit tam nejsou. Psal jsem totiz o tom, proc zeny a muzi VYHLEDAVAJI urcite cinnosti. A prece by mi nikdo nepodsouval, co jsem netvrdil, ze? ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. AZ na to, Ze diferenciace se asi tyka i moZku, at chcem nebo nechcem. Zenska proste neni chlap a myslim, Ze je to tak dobre. Jenom by se nemelo Zbytecne Zevseobecnovat - stejne jako kaZdy muZ nemusi umet ridit auto/cist v mapach atd., tak vsechny Zeny nejsou ochrankyne krbu.

    OdpovědětVymazat
  8. Achjo, no tak dobre. Pohlavni diferenciace druhu homo sapiens se tyka krome primarnich a sekundarnich pohlavnich znaku i velikosti tela, muskulatury, ochlupeni, stavby kosti, ukladanim tukovych tkani, ... Je ovsem nutno odmitnout jednoducha populisticka tvrzeni ze by se diferenciace snad tykala i mozku. Ten ma z prirodnich zakonu vyjimku a ridi se principem genderove rovnosti.Staci?

    OdpovědětVymazat
  9. KdyZ jim v praveku daly Zeny na lov k svacine vanilkovy a cokoladovy pudink, byli ti, kteri si cokoladovy namatlali na ksicht min videt a proto byli Zvyhodneni proti tem, kteri cokoladovy pudink snedli. Jenom nevim, jestli uZ meli pudink :)))

    OdpovědětVymazat