Ze všeho nejhorší jsou trpaslíci. A podepisování se.

Nevědět, s kým člověk mluví, má jisté opilecké kouzlo. Opilecké, neb z něj možno vystřízlivět.

Někdy si připadám jak ten agent, který o sobě ví, že by měl být proaktivní, ale ve skutečnosti je jen reakčním hlupáčkem, který nestíhá reagovat na podněty.



Jeden z podněcujících je jIRI, říkejme mu ploše Jiří. S Jiřím jsem vedl zajímavou debatu, jenomže pak přišel pan Google, a nastalo trapné ticho.



Debata nepříliš odborná, byť odborností zavánějící, totiž o CASE nástrojích. To jsou takové ty programy, co se tváří, že vám pomáhají s tvorbou jiných programů. Realita už bývá trochu jiná, obvykle to bývá podobná bublina jako celé objektově orientované programování.



Takových debat už jsem několik vedl, a vždycky to bylo... jaké? Obohacující? No, přinejmenším udivující, nakolik se rozcházejí vlastnosti jednotlivých produktů s požadavky uživatelů. Nejzajímavější byly vždycky ty důvody, proč se rozcházejí. Katastrofické to bylo zejména v případech, kdy nástroje přešly z kategorie supervýkonných houbiček na mytí nádobí do kategorie automatických myček.



A tak i v téhle minidebatě s Jiřím jsem se zase začal dozvídat nové, zajímavé věci, co by vlastně lidi chtěli, zase jsem měl něco k přemýšlení, když tu si mě Jiří vygoogloval (ungefähr 2470), a rozhodl se diskusi ukončit.



Napsal k tomu: "Ach tak, Petr Olmer. No nic. Už mlčím. Nemá cenu ze sebe dělat idiota příliš dlouho."



A já to pochopil tak, že mě má pověst člověka, se kterým nemá cenu se bavit (no vážně, v jistých věcech jsem neoblomný), jaksi předběhla.



Skutečnost se od tohoto pochopení nemohla lišit více. Po dvou týdnech totiž Jiří dodává: "Třeba dokud jsem nevěděl, co dělá člověk, kterého jsem tu nedávno v diskusi s opravdu svatým zápalem poučoval o třídění, bylo mi nádherně. Když jsem pak lehce zagooglil a zjistil o koho jde, měl jsem zkažené celé odpoledne, že jsem ze sebe zase jednou udělal vola."



Z jedné z těch dvou tisíc čtyř set sedmdesáti stránek nějak vyplývá, že mám třídění v malíčku. Nemám, Jiří, kde by se vzalo.



A té debaty je vážně škoda.

2 komentáře:

  1. zvláštne, i mne sa dnes ráno zachcelo trošku,ale ozaj len trošku, sa pochváliť.

    OdpovědětVymazat
  2. Ty máš dneska takový podivovací den, že? :-))

    OdpovědětVymazat