Kupoval jsem si počítač

Možná jste ještě mladí a nevíte, co chcete a co nechcete. Dám vám radu: Nechtějte bydlet v Ženevě. A když už se sem hodláte přistěhovat, přivezte si s sebou svůj počítač. Vážně.

Svůj poslední počítač jsem nechal v Praze s tím, že není třeba se takovou zbytečností zatěžovat, že domácí počítač vůbec nepotřebuju a kdybych jej snad náhodou někdy potřeboval, tak si koupím nový.

A tak jsem se - poprvé po šestnácti letech - ocitl bez počítače. První měsíc mi to ani nepřišlo, druhý už byl lehce trýznivý, ale teď už to na mě leží plnou svou vahou: Nemám počítač! Jsem méněcenný, musím si doma psát všechno na papír a pak to v práci přepisovat, nemůžu poslouchat empétrojky, nemůžu - no já vlastně počítač na víc věcí nepotřebuju.

A tak jsem se odhodlal k tomu, že našetřené peníze nevrazím do automobilu, jak jsem měl původně v úmyslu, ale do nového počítače. A to ne do ledajakého: do počítače Shuttle, který je fikaně malý. Navedl mě k tomu Michal, kterému tímto večejně děkuji, i když se domnívám, že by si sám nic takového nekoupil. Díky googlu jsem v Ženevě našel obchod, kde Shuttly prodávají (zřejmě jediný), ale jinak s dosti omezenou nabídkou komponent. Později jsem zjistil, že je situace obdobná i v ostatních krámkách s počítači, a tak jsem vybíral z toho, co jsem měl, a po delší namáze se mi podařilo sestavit počítač dle mého gusta.

V sobotu dopoledne jsem vyrazil do města a těšil jsem se na instalační víkend. Navštívil jsem čtyři obchody (víc jich neznám), strávil jsem tím dvě a půl hodiny a zde je výsledek: Mám vypalovačku! To je všechno, co se mi podařilo získat...

Ale není nic ztraceno: Shuttle s procesorem a s pamětí prý bude už ve středu. Dobře, jsem ochotný počkat. Disky Maxtor prostě nejsou a není důvod, aby byly, dokud se nevyprodají disky Samsung za stejnou cenu. LCD Philips sice jsou, ale pouze s jakousi multimediální základnou, o kterou nemám zájem. A bezdrátové klávesnice s levorukou myší dokonce neexistují! Tedy existují, ale ne v sadě, takže bych si musel koupit klávesnici a dvě myši. Opravdu luxus!

Byly to smutné chvíle. V obchodě, který se jmenuje Highway Informatique měli na skladě pouhé čtyři disky a jinde to nevypadalo o moc lépe. Ve středu večer si (snad) doma zapojím Shuttle a budu radostně koukat na místo, kam má přijít disk. Do Vánoc jistě bude.

Aspoň jsem si ale přes víkend ujasnil, že mi stačí LCD s analogovým vstupem. Protože shánět v téhle vesnici ještě DVI kartu, to se mi opravdu nechce. A asi mi nezbyde než si strčit myš zase do pravé ruky... ach jo.

Ale mohl bych od vás možná dostat radu: Nemáte někdo zkušenosti s Logitechem Cordless Optical? Jak dlouho asi vydrží ty baterky? Nepřemlouvejte mě prosím ke kabelům, řešení mého bytu vyžaduje cordless.

3 komentáře:

  1. cordless on logitechu? fajn riesenie, ale mys zerie baterky. Logitech NiMH 1700mah na jedno nabitie asi tyzden. Normalne energizer vydrzia asi mesiac (nenabijatelne). Sanyo 2100mah mi vydrzia aj 1 az 1.5 mesiaca. Inak super riesenie. Vyraba sa aj samostatna mys, co ma dobijatelny docking station.

    OdpovědětVymazat
  2. kdyz on petr asi nemel na mysli trvanlivost akumulatoru, ale skutecnou vydrz na jedno nabiti. obecne u optickych bezdratovych mysi cca 16 - 30 hodin aktivni prace

    OdpovědětVymazat
  3. v Logitechem Cordless Optical vydrzi baterky hoodne dlouho 2-3 roky, taky by se ti po instalaci v system tray melaobjevit ikona s vlastostmi "cordless"se stavem baterie

    OdpovědětVymazat