Softwarové patenty

Zaregistroval jsem jakési šílenství ohledně schvalování zákona o softwarových patentech. Všude narážím na nějaké protesty a celé mi to nějak uniká...

Neříkám, že je ten zákon dobrý. Nečetl jsem ho. Ale mám nepříjemný pocit, že jej četl málokdo z těch, kteří proti němu protestují. Jako by to byla jenom zkratka, červený hadr.

Sám nevím, co znamená softwarový patent. Neumím to definovat. Jenom vím, že to ve spojené Evropě nesmí být povoleno. A v Americe to povoleno je? Jak se na to tváří Asie?

Fakt jsem mimo mísu. Jak jsem pochopil z jedné anglicky psané stránky, tak dnešní direktiva EU zakazuje patentovat algoritmy. A teď má být tenhle zákaz nahrazen něčím, co si může každý stát definovat sám. Že bych kvůli tomu vytáhl do ulic, to teda fakt ne.

Kdysi jsem vykřikoval "free speech!" a - stejně jako všichni - měl na svých stránkách blue ribbon. Dnešní šílenství mě moc nebere. Na Evropskou unii kašlu a těším se, až se rozpadne. I se svým parlamentem.

3 komentáře:

  1. To záleží na výsledném znění. Kdyby se tam objevilo něco jako "prior art", tak v tomhle konkrétním případě problém nebude. Ale cokoliv nového...

    OdpovědětVymazat
  2. Skutečně to půjde do háje? Skutečně by schválení nové direktivy znamenalo, že si někdo může patentovat b-trees? A skutečně je ten EU-píseček tak důležitý?

    OdpovědětVymazat
  3. "Sám nevím, co znamená softwarový patent. Neumím to definovat."Snad nechceš, aby ti čtenáři hledali definici? :-)"celé mi to nějak uniká..."A mě zase uniká, jak je možné, že lidé namočení do programování to nechápou. Používáš k něčemu programy open source? I kdybys je nepoužíval přímo, tak milióny webů jedou s PHP, Apachem atd. Když si nějaká firma bude moci patentovat třeba b-trees (a za jejich použití vyžadovat poplatky), tak to celé může jít do háje.

    OdpovědětVymazat