Mez, kterou Balšínek překročil

Šéfredaktor Týdne Dalibor Balšínek se řadí k těm miliardám lidí, jejichž názory nesleduji, čili možná koukám jako puk na něco, co je součástí jeho konzistentní socialistické linie. Nevím.

A nejde mi vůbec o míru fotogeničnosti mrtvol, i když jsem se kvůli tomu na tento editorial z 10. ledna dostal (via Mediář).



Balšínek píše (přetiskuji, protože se mi ten odkaz na editorial nezdá moc trvalý):



Před Vánocemi pozvali ministři průmyslu a zemědělství zástupce největších obchodních řetězců na snídani. Chtěli řešit nízké výkupní ceny, ke kterým tlačí dodavatele. Přišel jen jeden, z Delvity. Ostatní páni obchodníci poslali ministry k šípku a pozvání ostentativně ignorovali. Dotčení zástupci státu s odvetou dlouho neotáleli. V Carrefouru už řádí chapadala státu. Umí pořádně zatopit, po obchodní inspekci mohou přijít ještě hasiči nebo hygienici. Stát ví, jak život pěkně znepříjemnit.
V tomto případě jde ale možná o příhodnou výchovnou lekci. Určitá úroveň slušného chování by se zachovávat měla a pánové šli pod její přijatelnou hranici.



Jistě existují lidé, jimž se pozvání na snídani neodmítá. Ale při vší úctě (blbost, úctě ke komu?), ministři české vlády k nim určitě nepatří. Schvalovat "odvetu" ministerstev, to není pod přijatelnou hranicí slušného chování, to je na cvokárnu. Prostředí, ve kterém stát může a nemusí dělat někomu problémy, protože zákony a předpisy jsou v takovém stavu, že nic neporušit téměř nelze, tedy prostředí, ve kterém žijeme, je prostě zavrženíhodné.



A vykřikovat "chachá, to máte za to"? To bych asi dělal jen s jistotou, že do redakce Týdnu nikdo hygieniky nepošle.



Balšínek má ale pravdu. Stát opravdu ví, jak život pěkně znepříjemnit. Škoda, že toho neví víc.

1 komentář:

  1. Jenže v carefouru s těmi slevami podváděli, tak je dobře, že to někdo kontroluje. Máma si chtěla koupit rotoped, ale nakonec si to rozmyslela. Tak jsme na Anděl naštěstí nejeli. Ale zase je dobře, že Carefouru mají dobrý výběr biopotravin a začali prodávat i výrobky označené fair-trade. A je kousek od metra u i tramvaje.

    OdpovědětVymazat