To kalné ráno


Evropo, Evropo, až zvony rozhoupají,
Měla bys první být mezi těmi, kdož lkají,
Evropo hrozná nad meči a děly,
Ve světle svící, jež se rozhořely.

To kalné ráno, to si pamatuj, mé dítě.


Jak jinak než slovy Jaroslava Seiferta lze začít první trochu hořký euročlánek? Kanál Euronews včera přenášel oslavy ze všemožných koutů Evropy, a bylo skutečně nač se dívat. Přenos komentovali nějací dva zoufalci, a tak to místy vypadalo, jako by dění na obrazovce komentovali Homolkovi, jenom se zapomněli oslovovat mámo a táto.

"A jsme na Staroměstském náměstí v Praze v České republice. Socha Johna Husa... A na pódiu někdo mává českou vlajkou... asi zpívá hymnu..."

To je asi půl desáté, a na pódiu jsou skutečně nějací trapní fíci v kožených kalhotech a hulákají Červená, modrá, bílá. Kdo to byl?

"Připomíná mi to - - jestli se někdo pamatuje - - kapelu Europe! - - v osmdesátých letech - - měli pár hitů - - no ale my už čekáme na přepojení do Litvy, kde nás čeká vážná hudba - - tak ještě ne - - a v Londýně v tuto chvíli hraje Roger Waters - - prý to připomíná staré dobré časy zdi - - - - ehm, promiňte, ne berlínské zdi, myslím pinkfloydí zdi, tak je to - - každopádně za osm vteřin přepojujeme do Litvy!"

V Litvě zrovna začali zpívat Žlutou ponorku. Anglicky.

"Panebože - to je přeci Seržant Pepř! - - No ne, já rozumím litevsky!"

A po Beatles přišel na řadu závěr Beethovenovy Deváté symfonie. Nevím, co to bylo za orchestr, ale šmidlali to příšerně, rvalo to uši, nějak nestihli naladit.

"A tohle je hymna Evropské unie! - - Musím říct, že už jsem ji slyšel hrát mnohokrát - - ale ještě nikdy - - nikdy s takovým nadšením!"

Jenomže finále Deváté, to není jenom Óda na radost. A tak, jak skladba pokračovala, dozvěděli jsme se:

"A toto - - to - to by mohlo někomu připadat povědomé - - ano - protože - - protože to je hudba z filmu Mechanický pomeranč! - - No, snad naše budoucnost nedopadne tak strašně."

A po Litvě byl na řadě Kypr.

"Za chvíli přepojíme na Kypr a pak - - pak vás čeká - - co vás čeká pak, to vám řeknu hned, jak se to dozvím - - tak tedy Kypr - na Kypru by už v tuto chvíli měla být půlnoc! - - - - tak ne - je tam jedenáct hodin - - za chvilku přepojíme..."

Myslím, že se chlapci ve studiu pěkně zapotili.

Žádné komentáře:

Okomentovat