Léčka na Kalouska

Není ani tak zajímavé, proč Kalousek nechce do vlády, jak proč ČSSD chce, aby Kalousek ve vládě byl.

Kalousek, tento agent Kato křesťanských demokratů, přes všechny své průšvihy mířící ke stále světlejším zítřkům, dělá jistě dobře. Kdo by do té legrační vlády chtěl, že. Vstup do vlády je léčka, do které se Kalousek nechce. Proč se namáčet dřív, než je třeba?

Kdo je namočen, musí držet hubu a krok. A proto nejlepší způsob, jak skoncovat s opozicí (i s tou ve vlastních řadách), je trochu ji namočit. Špetku pravomocí vyměníte za plnou loajalitu.

Metoda jednoduchá a účinná. Kdysi v chomutovském zastupitelstvu byl největším rebelem člen Strany zelených Říha. Byl zvolen místostarostou a najednou byl klid. Dřívější jasné pozice se trochu rozostřily, nové skutečnosti, nové světlo, nové pochybnosti a tak dále.

Metoda jistě politická, ale použitelná i mimo to, co obvykle politikou nazýváme. Kolikrát už se mi stalo, že jsem do takové léčky spadl! Něco kritizujete nebo byste aspoň kritizovat mohli, a tak dostanete nabídku podílet se na řešení. Vypadá to lákavě, všichni vám naslouchají, konečně máte možnost prosadit své nápady, předložit své návrhy - a po pár týdnech či měsících to začíná smrdět. Nikdo nemá čas, nikdo nechce poslouchat, nápady jsou smeteny ze stolu jako nerealizovatelné, návrhy je třeba řádně prodiskutovat na všech platformách, s přihlédnutím k jistým novým aspektům...

Jede se dál kolem černých skal, nic se nezměnilo, až na tu drobnost, že teď už jste uvnitř, teď už nemůžete říkat oni, ale musíte říkat my, a váš nadřízený při obědě nenápadně nadhodí, že by vlastně bylo nevhodné a nedůstojné vůbec něco říkat, však si rozumíme, táhneme všichni za jeden provaz, své problémy si vyřešíme sami. Nechceme přece zbytečným zveřejňováním interních problémů jejich řešení ještě ztížit. Hlavně klid na práci.

Spálíte se jednou, dvakrát, pětkrát. A pokaždé ta nabídka vypadá tak lákavě! Je vám vysvětleno, že jste vlastně jediný, kdo ty změny dokáže prosadit, kdo udrží kormidlo pevně v rukou, kdo může přispět cennými radami, zkušenostmi, vizemi. Přemýšlejte a uvažujte, jestli to není jen hra s vaší ješitností. Protože obvykle to slibované kormidlo ani neuvidíte, natož abyste si na ně mohli sáhnout.

Stačí jedno naivní přikývnutí a jste namočeni. Stojí to za to? Za ty peníze, za tu slávu, za ten dočasný pocit moci a věčný pocit bezmoci? Léčka na Kalouska je možná nalíčena i na vás.

2 komentáře:

  1. S touto strategii byl myslim velmi uspesny ministr financi Sobotka, ktery si svuj poradensky tym vytvoril z potencialnich oponentu :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jen to podepsat. Doufam, ze to ctes Tomasi.

    OdpovědětVymazat