Oprava pravopisných chyb

Rudý v obličeji, jak se stydím.

Tuhle zkušenost jistě s mnoha sdílím: Vyjmenovaná slova vyjmenovat nedokážu, už ve škole jsem se je učil jako básničku, a nikdy jsem to bybýtbydletbychapozděhoniti nepoužil při diktátech. A že bych snad psal bidlet, to mě ani nenapadlo, vždyť je to tak ošklivé.

A ta metoda mi vydržela, když snad opravdu nevím, napíšu si možné varianty a vyberu si tu hezčí. Snad jen dvěma poučkami se stále poučuju, totiž pádovým rozlišením mě/mně a ji/jí. A nedám-li si pozor, v tom druhém občas i chybu udělám.

Leč byl jsem odhalen, mám v mozku chybu, a to už sakra dlouho - jaktože na to na základce nikdo nepřišel? A Malý čtenář má dvojnásobnou pravdu, za prvé se nepíše, že jsem film shlédnul, ale že jsem jej zhlédnul, a za druhé jsem jej nezhlédnul, ale prostě viděl, a používání těch nóbl slov mi zasírá život už jak dlouho.

Blesková inspekce celého webu provedena. Výsledek? Čtyřikrát shlédnout (nepočítaje to ty dnešní dvě, dokonce v jednom článku, debilním snad?), jednou shlédl, jednou shlédli.

Opraveno, konec, utrum. Jen ten stud zůstává...

18 komentářů:

  1. hm. jeden výskyt odhalen, kaju se a nastavuji hruď. správný tvar ani jednou... nakonec to můžu vzít jako dobré znamení. snad ;) napadá mě, jak by to dopadlo v případě jiných, podobných chyb? možná si radši budu ve volných chvílích dělat korektury sám, abych pak nebyl trapně přichycen :)

    OdpovědětVymazat
  2. postav si na pravopisných chybách image jako já!

    OdpovědětVymazat
  3. Ehm. Naštěstí nepíšu o filmech. A chyby hledat nebudu. Vždyť to ani nejsou chyby, to jsou jen nenápadné projevy mé nonkomforní osobnosti :))

    OdpovědětVymazat
  4. loar: Nehledej, sám jsem ti je našel...

    OdpovědětVymazat
  5. P~O: Ach, jak škodolibé, slizké a odporné!

    OdpovědětVymazat
  6. Píše se zhlédl. (Akorát mám u II. slovesné třídy sklon k hyperkorektnosti, tak si to musím ověřovat; ve slovníku pro školu a veřejnost starém jako můj bratr, což je asi maximum, jakému jsem ochoten věřit, tvrdí, že u expr. zhlídnout je možné -nul, ale jen v mužském rodě).No, radši se vrať k tomu Potterovi.Ale hlavu vzhůru - aspoň jsi nikdy neodkazoval na výsledky vyhledávání z mfdnes.newtonit.cz, jak to dělají mnozí jiní málem denně...

    OdpovědětVymazat
  7. Naštěstí (jinak už by to bylo opravdu trapné), mé zhlédnout (slovník 1994) kolísá mezi vzory tiskne a mine. Jestli snad tvé nekolísá, mělo by brzy začít...

    OdpovědětVymazat
  8. ad [6]a[7]: Pravdu dí P~O, přípustný je jak tvar "zhlédl", tak tvar "zhlédnul" - SSČ pro školu a veřejnost, vydala Academia, vydání 2., opravené a doplněné, Praha 1998, dotisk 2000. Omluvte prosím formální nedostatky v citaci, už je moc hodin. :o))

    OdpovědětVymazat
  9. K "prohlédnul" a "zahlédnul" se můj jazyk přikloní leda vyhřezlý přes moji mrtvolu kolísající na provaze. Bude-li každý z nás kolísat, je celý národ z viklan!

    OdpovědětVymazat
  10. Já se z toho zhlédnu! Eh, promiňte, chtěla jsem říct zblázním.

    OdpovědětVymazat
  11. mČ: Nejspíš máš příliš silný moravský kořen. :o)) Tam by každý raději vyhřezl, než aby zhlédnul. :o) Dublety jsou vůbec sfinstfo. Jakkoliv mi právě tento tvar není vlastní, mnohem víc mě hněte tří/třech a čtyř/čtyřech. Tam napřeme síly! :o)

    OdpovědětVymazat
  12. no Brno není tak úplně Morava, imho. takže si osobuju právo kolísat si dle libosti ;) ovšem až jednou bude oficiálním tvarem "by jsme", začnu zvažovat nasazení zbraní hromadného ničení ;)

    OdpovědětVymazat
  13. AdaMM: :o)) Do toho jdu s Tebou! Podržím Ti dle potřeby kabát či brýle a budu hlasitě fandit! :o))

    OdpovědětVymazat
  14. Objed jestli je zpravane....

    OdpovědětVymazat
  15. Toto není reklama, nýbrž upřímné nabídnutí pomoci: Pokud chcete mít slohovku či seminárku výstavní, ale i Word je na vás krátký, napište na bezchyb@gmail.com. Opravy pravopisu a gramatiky, ale i logické skladby vět atd. Levně - cena dohodou.

    OdpovědětVymazat
  16. muzeum i narodni divadlo byli postaveny v temze roce

    OdpovědětVymazat
  17. Dobrý den , neví někdo jak si mužu stahnout do počitače opravu pravopysných chyb jesi někdo ví at mi napiče na imejl lenka-01@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  18. Dobrý den,na diplomu se píše uděluje se Martinovi Novákovi, nebo Martinu Novákovi?Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat