Komunisté a Kryl

Už dva dny odolávám pokušení napsat o něčem přiblblém, vždycky sám sobě důrazně připomenu, že to za to opravdu nestojí. Ale tentokrát již opravdu nemohu.

Těch věcí, které mě na tom textu fascinují, je totiž víc. Článek se jmenuje Zneužívají komunisté Krylovy písně? a napsal jej lem-iHNed.

Píše se v něm: "Ve Večerníku Praha se dnes objevila informace, že komunisté zneužívají písně zpěváka Karla Kryla ve svém internetovém vysílání."

Jak je zneužívají, to netuším. Že by je nutili k prostituci? Stopy směřují ke komentáři Lídy Rakušanové Komunisté jsou příživníci. Komentář je včerejší, ale co, nám přece na nějaké té hodině nesejde.

Je možné (kéž by, protože jinak už je to všechno postavené na hlavu), že se toho komentáře někdo z Večerníku dnes chytnul a investigativně se otázal komunistů a Krylové, co si o tom myslí, protože lem-iHNed nějaké citace uvádí - na webu jsem ale bohužel nic nenašel.

Rakušanová píše, že komunisti zahájeli vysílání svého rádia Krylem, a že by se těžko našel "otrlejší paradox" a že ty písničky komunisti vlastně kradou.

Otázkou pochopitelně zůstává proč. Třeba si prostě posluchači komunistického rádia rádi poslechnou Bratříčka, neboť jsou již poučeni, že byl napsán dávno před okupací. Rakušanová se pohnutky komunistů pokouší vysvětlit, a dosahuje v tom až nečekaně mizivého úspěchu:

"Proč to komunisté dělají, je nabíledni: jako nikdo jiný dovedl Kryl odhalit jádro věci a v geniální zkratce podat břitký komentář. Přímo ztělesňoval odpor proti diktatuře."

Ale co, asi jen prostě máme jinak nadefinované slovo nabíledni. I lem-iHNed má jisté pochyby, proč by jinak cpal do nadpisu ten otazník.

Po dříve zmíněných citacích zakončuje lem-iHNed krásnou větou: "Komunisté totiž po roce 1968 Kryla přinutili odejít to exilu." Zcela příznačné je v té větě ono "totiž", magické slůvko, kterým novináři tak často dokážou spojovat věty do větších, často nesmyslných celků, v tomto případě je tím celkem "Krylova manželka nechce, aby byly jeho písně používány k politickým účelům, protože jej komunisté po roce 1968 přinutili odejít to exilu."

To "přinucení" a vágní "po roce 1968" je už čiré zoufalství. A co by komunistům mělo hraní Krylových písniček (a jakých vlastně?) přinést, se nedozvíme nikde.

Mě teda nenapadá vůbec nic. Pro mě za mě, ať si hrajou třeba Landu.

1 komentář:

  1. Je nabíledni, že česká žurnalistika dosáhla svého vrcholu, jinak by totiž lem-iHNed nemohl podávat tak příšerný výkon.

    OdpovědětVymazat