Cesta do hlubin prezidentčiny duše

S jakými obavami se v Lidovkách svěřuje Kateřina Jonášová.

Ten středeční Diář, že já si nedám pokoj a vždy a znovu jej zkouším číst. Dnes se píše:

"Odstrašujícím příkladem, kam může takové dělení na hodné a zlé vést, budiž můj nedávný objev. Při hledání obrázků v internetové fotobance Imagebank.com jsem náhodně zadala anglické slovo bomb (bomba). Kromě bezpočtu vypodobení výbušnin a explozí se mi po nakliknutí vybraného obrázku dostalo i seznamu synonym k hledanému výrazu. Seznam čítal asi patnáct pojmů a kromě teroristy obsahoval i slovo Čečenec. Čečenec jako synonymum k bombě, zbrani, útoku, extremistovi a teroristovi... Po akcích v moskevském divadle Dubrovka a v Beslanu pro někoho logická věc. Pro mě především důkaz dokonalého provedení protičečenské kampaně."

Nějak se mi zdálo divné, že by fotobanka nabízela slovník synonym, tak jsem tedy na imagebank.com juknul. Mé podezření se potvrdilo. U každé fotografie je seznam klíčových slov, pod která je fotografie zařazena. Takže když je na fotografii bomba v kelímku, můžete vyhledávat obrázky podobného ražení podle klíčových slov jako bomba, kelímek, bílé pozadí, foceno na výšku a tak podobně.

Pojďme dál, náhodně zadáme anglické slovo bomb, a ejhle bezpočet (38) bombiček. Zkusme vyhledat Čečence - nic. Čečna - nic. Hm, bude v tom asi háček. Ale Jonášová dává nápovědu, v seznamu klíčových slov je prý terorista. Není.

Ale aspoň něco malého: bomba a terorismus, to už vrací dvě fotky. Leč žádné další klíčové slovo u těchto dvou fotek ani vzdáleně nepřipomíná Čečence: černobílý snímek, nebezpečí, taška, časovač... Jonášová jde prostě za svou rádobypointou přes mrtvoly.

Tak tedy zpátky k těm 38 obrázkům, doufejme, že alespoň ta bomba je jistá, když už je Čečenec i terorista vysněný. A hned u první fotky mi to dojde, no jistě, a osmnáctá a dvacátá sedmá, prostě fotky s lidmi, s bělochy, klíčové slovo caucasian.

Prostě jedno hluboké, ale opravdu hluboké čečenské nedorozumění.

5 komentářů:

  1. A co teprv, kdyby si zadala slovo Cecenec (caucasian), to by se divila... ImageBank nabizi 636 stranek Cecencu. Asi nejfocenejsi narodnost na svete :-)).Tezky zivot novinare. Po kazdem clanku muze konstatovat, ze ze sebe udelal blbce...

    OdpovědětVymazat
  2. přání otcem myšlenky, neuvěřitelné... už jednou jsem před časem o stejném novinářském lapsu četla, možná by si někdo (mč?) vzpomněl kdy a s kým to bylo...

    OdpovědětVymazat
  3. tedy...na "olejáře z Texasu" a "rodilé Američany" (kteří kdovíproč hodně často provozuji kasina) už jsem si zvykla, ale tohle je na Lidovky opravdu pěkné..:)

    OdpovědětVymazat
  4. Teroristé přece nejsou jen Čečenci.

    OdpovědětVymazat
  5. Co k tomuhle dodat? To je ještě větší lahůdka než "generál Attorney". To je prostě, odpusťte mi ten typický čečenský atribut, bomba!

    OdpovědětVymazat