Volby, nadávání na politiku a adopce

Potěšili jste mě. Nevolili jste Špidla, a já vás tedy nebudu nutit adoptovat africké dítě a zásobovat jej chininem.

Leč White Dog položil zásadní otázku, a tedy u voleb ještě chvíli zůstaneme: Mohu nadávat na politiku, když jsem nebyl volit? Tedy, on se neptá, on říká, že ne. Já se taky neptám, já říkám, že ano.

Neboť právo nadávat a stěžovat si je nezávislé na volebním právu. Nejsem zastáncem povinnosti volby; nejít k volbám je pro mě stejně silným vyjádřením názoru, jako volba. A leckdy je to názor značně jadrný.

Je to pořád ten stejný kolovrátek: Sám sis nezkusil péct rohlíky, tak nenadávej, že jsou tvrdé.

Ovšem nesouhlasím ni s Arturem Dentem (tamtéž v komentářích), když říká, že nadávat mohou všichni, ale voliči mají čisté svědomí, protože dělali, co mohli. To maximum dělá málokdo. Odvolit a pak nadávat, to je prosté. Udělat něco víc, v politice se přímo angažovat - komu by se chtělo?

Začarovaný kruh: Vlezu do politiky, abych ji změnil, a ona změní mě. Protože abych uspěl, musím být větší svině než ti ostatní. A tak tam nelezu a místo mě tam lezou ty větší svině.

Ale ten potenciál sedmdesáti procent nevoličů je přece ohromný. Kdyby všichni najednou vstoupili do politiky a chovali se slušně (ne, to opravdu nelze brát vážně), tak by přece museli něco změnit!

Všechno je to fikce. Síla slušných sedmdesáti procent je čirý nesmysl. Seďme doma a dál důsledně oddělujme nás, kteří jsme slušní a poctiví, občas chodíme a občas nechodíme volit, semtam v práci ukradneme tužku nebo papírový blok a jen výjimečně někoho podrazíme, od těch politických hajzlů, kteří si mohou dovolit všechno. Protože my nejsme jako oni.

12 komentářů:

  1. Stále tatáž chyba. Ukazuješ věc jako by byly jen dva způsoby jak působit na vývoj v zemi. Buď volit a nebo být sám volen. Jenže tak to není! Způsobů jsou tisíce, uplatňují se denně a na chod státu mají zásadně větší vliv než tyto dva.Proto není pravda, že ten kdo nevolí ani o zvolení neusiluje sedí trpně s rukama v klíně a čeká na katastrofu. Může chod věcí ovlivnit jinak a účinněji.V té diskuzi tam kdosi mluvil o výbuších v Madridu, to je, myslím, pěkný příklad. Rozhodně efektní.

    OdpovědětVymazat
  2. S tím svědomím u nadávek je to zkratka. Řekněme, že chodit volit je podmínka nutná, nikoli však postačující.

    OdpovědětVymazat
  3. No dobře, a které to jsou? Nátlakové akce? Nechám vybuchnout bombu a co? Docílím tím toho, že když politik udělá závažnou chybu, odstoupí ze své funkce?

    OdpovědětVymazat
  4. Mysli trochu, ty přece nejsi blbej.To, že provozuješ web, který dává hlavu (zřídka) a patu (občas), z tebe dělá opinion makera. Už tím ovlivňuješ vývoj. Vším co děláš, nežiješ ve vakuu.Proč by výsledkem mělo být odstoupení politika? Ty přece doopravdy nechceš, aby odstoupil, ty chceš, aby rozhodoval podle tvého. Jestli je to Franta nebo Kadel, to je ti fuk. Tudíž budeš tlačit na politika, střílet po něm, volat mu ve dne v noci, uneseš mu a podřízneš děti, zahrneš jej zlatem, budeš o něm psát básničky do novin a malovat nechutné karikatury, vyfotíš jej se svlečenou stařenou, co tě jen napadne. Výsledné rozhodnutí nepochází z hlavy politika, je jakýmsi průměrem sil, které na něj působí. Napíšeš o politikovi oslavný článek, v němž jej vychválíš za to, že uzákonil natírání laviček na pruhovano. Vyneseš jej za to do nebes, protože tak pomazaná hlava tu dosud nebyla, Pruhovaná lavička na hrad! Bude mít pak ještě možnost všechny zradit a tu blbost neuzákonit? Možností jsou spousty.

    OdpovědětVymazat
  5. Tvůj optimismus se mi líbí. Skoro bych i začal věřit, že by to mohla být pravda, že by jednotlivec skutečně mohl něco prosadit. Ale co je mi platné, že zůstanu mimo politiku, když se stejně uchýlím ke "svinským" způsobům?Aby se opravdu něco podařilo prosadit, musíš mít k dispozici zázemí organizace, ať už se tomu říká politická strana nebo občanské sdružení. A z vlastní zkušenosti vím, že ani to nemusí stačit, pokud máš proti sobě politika na plný úvazek, s úřednickým aparátem - zatímco ty sám si čas na tenhle "boj" ukrajuješ po večerech ze svého volného času.

    OdpovědětVymazat
  6. Presne! Neísť voliť je rovnako silným vyjadrením názoru, ako ísť škrtať. Tesať do kameňa.Obzvlášť zložité je voliť u nás. Akákoľvek strana, čo má v názve K ako kresťanská je absolútne neprijateľná, a zástavou liberalizmu máva televízny populista so mafiánskymi stykmi. A ty si vyberaj.

    OdpovědětVymazat
  7. Co chceš vlastně udělat? Chceš ovlivňovat politiku, veřejné dění? Proč? Je to opravdu tak? Já myslím, že ne. Ve skutečnosti je, předpokládám, tvůj zájem mnohem obyčejnější, lidštější a rozumnější - chceš si v klidu žít.Na to ale přece téměř nikdy nemusíš ovlivňovat dění v celé zemi! Až na zcela výjimečné případy by to bylo nejen jako škrábat se pravou rukou za levým uchem, ale ještě navíc ze sousedního domu. Takže proč bys měl chtít ovlivňovat zákony? Že jsou velké daně? Upřímně, je jednodušší a rychlejší sám platit málo než vymoci snížení pro všecky. Tak k čemu vstupovat do politiky?

    OdpovědětVymazat
  8. Mám obavy, že všichni, kteří nevolili, nevolí a volit nebudou svým postojem ve skutečnosti ZVOLILI - komunisty. Jejich stranická disciplína je bohužel tak ohromná, že čím nižší procento voličů bude, tím vyší kus užerou oni. A to chcete? :o(

    OdpovědětVymazat
  9. [8] Obávám se, že komunisty zvolili ti, co do urny vhodili jejich kandidátku, to zaprvé. Ti co nevolili, nezvolili nikoho, tedy ani komunisty.Zadruhé: Stranická disciplína? Ale kdepak! Těch pár tisíc starých komunistů nic neznamená. Možná bychom se všichni divili, kolik z těch, co nevolilo, by volilo komunisty. Všichni takoví "otrávení životem", co seděj doma a nadávaj, že za komunistů se měli líp a že politika je svinstvo a že oni volit nepudou, protože se stejně nic nezmění a oni budou dál bez práce - schválně, kdyby k těm volbám šli, koho by asi volili?Je nesmysl říkat, že 90% příznivců KSČM chodí k volbám pravidelně... Jediný způsob, jak to zjistit, by bylo zeptat se všech těch Lojzů a Mařen, co minule volili socany, ovšem ti se jim tak zprotivili, že teď k volbám nepudou, a kdyby šli, atd. viz výše...

    OdpovědětVymazat
  10. To je přesně ono: Co by se stalo, kdyby ti lidé přišli k volbám? Třeba by dopadly skoro stejně...Nedávno si někdo z ODS posteskl, že by jej zajímalo, jak by dopadly volby, kdyby nebyla žádná kampaň. Změnilo by se něco? Nikdo neví - a nikdo nemá odvahu to vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
  11. Myslím, že rozdíl by byl v řádu procent... Třeba by komunisti neměli 20, ale 19 a ODS by neměla 30, ale 32, na úkor všech těch recesistních stran a obskurních spolků, jejichž příznivci teď odvolili skoro všichni.

    OdpovědětVymazat
  12. Povinné volby se nějak zalíbily Železnému - http://zakony.idnes.cz/zak_tema.asp?r=zak_tema&c=A040616_073700_zak_tema_3199 - což je ten nejlepší argument proti. (Dovedu si představit logiku, podle které by jemu - a podobným - prospěly; nakolik realistická je, ovšem nevím.)Jinak... ale ne; hádat se na internetu o politiku je příliš i na mě :-)

    OdpovědětVymazat