Povinnost volby

Belgičtí přátelé mi připravili nejeden úžas, když mi vyprávěli o svém volebním systému.

Kdo nepřijde k volbám, dostane pokutu. Svoboda volby volit či nevolit se redukuje na přijít k volbám a volit platně či neplatně. A prý je toho hojně využíváno. Na volební lístek výtvarně ztvárníte prasátko nebo lístek jinak znehodnotíte, a šup s ním do urny.

Nebo místní volební komise. U nás je to dobrovolné, dokonce se za to ještě platí. Komisaři jsou děsně důležití, kontrolují občanky, odškrtávají jména v seznamech, kdo by si to nechtěl zkusit, že.

V Belgii se volební komise vylosují a jednou to padne i na vás. Přijde vám úřední dopis a jste komisařem. Nechcete? - pokuta. Je to jasné, práce komisaře je děsně nudná, kontrola občanek, odškrtávání jmen v seznamech, kdo by tam lezl, že.

8 komentářů:

  1. A to jako fakt ?? To není možný, to si z nás autor utahuje. Ale jestli to tak je, tak to je pěkná blbost.

    OdpovědětVymazat
  2. je to smutný, ale ono to tak opravdu je... no, máme se na co těšit.

    OdpovědětVymazat
  3. v Lucemburku je to taky tak. A ve Švýcarsku né?

    OdpovědětVymazat
  4. Ve Švýcarsku névim, ale tipuju, že né. Tady jsou všichni tak uvědomělí, že chodí volit směle a radostně každý měsíc, protestanti jedni.

    OdpovědětVymazat
  5. No tak dobře, snad to u nás nezavedou. Ne snad proto, že bych nechodil volit, to ne, ale proto, že nechci být komise 8-)

    OdpovědětVymazat
  6. Být ve volební komisi bylo vždy mým snem...

    OdpovědětVymazat
  7. jojo, vzdycky jsem chtel byt v sefem komise u maturit, toho nejvic uplaceji chlastem a chlebickama, jeeee ja bych se tam ozral... :D

    OdpovědětVymazat
  8. Ty? No to si nedovedu vůůůbec představit...

    OdpovědětVymazat