Příběh Muhammada, Abú Músy a československých traktorů

Z knížek občas vypadnou věci...

Knížky z antikvariátů. Kupovával jsem je po dvaceti kilech. Dneska už ne, nemám k francouzsky psané literatuře takový vztah.

A z jedné takové knížky vypadl novinový výstřižek. Předchozí majitel knihy si vystřihl článek Zpěv o statečnosti sovětského lidu. To je o Šostakovičově Sedmé symfonii, kdyby vás to snad zajímalo.

Na druhé straně výstřižku jsou pak skutečné skvosty. Ze kdy noviny jsou, nelze s přesností určit, já to odhaduji na polovinu května 1975. Rozvitá československá socialistická společnost v té době měla jasno, na čí straně izraelsko-palestinského konfliktu stojí:



Jmenuje se Muhammad: "Mně zabili tři bratry a rodinu vyhnali z půdy. Otec je dodneška v jeruzalémském vězení (on říká Kuds, nikdy nevysloví jméno Jeruzalém), nikdy ho už asi nespatřím. Proto jsem příslušníkem ozbrojené složky Al-Fatahu As-Asífy. Budu bojovat do posledního dechu. Je to moje právo a jediná povinnost."

Abú Músa: "V sedmnácti letech jsem zešedivěl. Viděl jsem kolem sebe jen smrt. Z pětičlenné rodiny jsem zůstal sám. Nejmladšímu sourozenci, když ho zabili, bylo šest měsíců. Jsem připraven kdykoliv. Na všechno. Vím, že máme pravdu a právo na své straně. Prostředky, kterých používáme, nám byly vnuceny. My jsme to nechtěli. Kuds je náš (rozuměj Jeruzalém), není ani mezinárodní, ani izraelský, je palestinský. Za to třeba zemřu."

Nejlepší z nejlepších - znamené totéž jako nejtvrdší z nejtvrdších - jdou dobrovolně do ozbrojených složek Organizace pro osvobození Palestiny. Potom mizí z utečeneckých táborů v nepřístupných horách Arkúbu. Viděl jsem ty hory. Jsou to dobří spojenci. Lepší někdy než lidé.


To je sloh! Srovnejte si to s dnešními novinami. Kam zmizeli tito umělci pera?


Pro odlehčení ještě něco málo o jarním mezinárodním zemědělském veletrhu:



I přes velikou mezinárodní konkurenci, například v traktorech, jimiž bylo veletržní výstaviště přímo zaplaveno, náš traktor Zetor nic neztratil ze své popularity a je stále jugoslávskými zemědělci nejžádanější. Právem v hale čs. expozice zaujímal čestné místo jubilejní, již 35tisící traktor Zetor, dodávaný do Jugoslávie.

1 komentář: