Vanessa Mae

Čínská houslistka. Je jí pětadvacet, někdo ji obdivuje, jiným pije krev...

To všechno kvůli tomu, že jistým fikaným způsobem kombinuje klasiku s popem. Můžete si říkat, že je to trestuhodné, že je to komerční, ale těžko můžete Vanessu označit za někoho podpůrměrného.

Jistě, její cédéčko s Čajkovským a Beethovenem (houslové koncerty) bych si nekoupil, ale vždyť ona ho natočila ve svých třinácti letech! A bylo to už její třetí cédéčko...

Vanessu Mae neposlouchám. Slyšel jsem před několika lety několik jejích alb (Storm, China Girl) a pak jsem se pohyboval trochu jiným směrem (možná osvětlím jindy). Možná bych se k ní měl vrátit. Přinejmenším by mě zajímalo, jak natočila Vivaldiho. Neočekávám žádný zázrak, Mutter to asi nebude, ale přesto by to mohlo být příjemné překvapení.

Nemám rád řeči o tom, jak crossovery přetáhnou mládež k vážné hudbě. Nebojím se o mládež ani o hudbu. Vanessa Mae si prostě našla svůj styl, je v něm dobrá, úspěšná a kvalitní. Což mi připomnělo, že nové album slaďoučké Sarah Brightman je prý docela ostuda...

5 komentářů:

  1. Ďakujem, Petře! Práve toho jej Vivaldiho mám doma, mám to CD veľmi rád, ale kvalitu veru posúdiť neviem.

    OdpovědětVymazat
  2. osobně si myslím, že podobných lidí by bylo mnohem víc, ale neměli štěstí na šikovné manažery, image-makery a jiné další "okrajové" postavy, které utváří svět populární hudby. což neznamená, že není šikovná. ale já bych si to nekoupil - pohybuju se na podivném okraji, který má k vanesse asi už moc daleko :) poslechni si autechre :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nejde o to, zda Vanessa Mae a jí podobní (Hůlka se prý chystá na něco podobného v oblasti opery) zachrání či nezachrání vážnou hudbu. Vím, že je hudební svět rozdělen na dvě půlky - zatracující a zbožňující. Pravda bude - jako vždy - někde uprostřed. Já to beru jako "nový hudební směr", který opravdu lidi láká. Byla jsem na koncertě Vanessy Mae v Brně v Rondu. V publiku byli lidé všech - naprosto všech - věkových kategorií. A zážitek byl úchvatný. Dělá, co umí a dělá to dobře.

    OdpovědětVymazat
  4. Som fanusik Vanessi a pri poslednom albume som si povedal ze to je najlepsie CD ktore som si kedy kupil.Paci sa mi to spojenie klasickej hudby a popu.

    OdpovědětVymazat
  5. Já osobně si myslím že Vanessa Mae si nasla svoji parketu a v té je dobrá.nikdo by jí neměl mít za zlé že ¨hraje tento styl hudby.mě osobně se moooc líbí,mám vsechny CD a je mi to pořád málo...:)

    OdpovědětVymazat