Švédské NE euru

Nevím, v kolika zemích eurozóny se referendovalo o přijetí eura. Tipuju, že jich moc nebylo. Ve Švédsku to zkusili - a nezdařilo se.

Včera večer jsem náhodou přepnul na BBC World, kde zrovna oznamovali výsledky. Goran Persson, švédský premiér, vypadající jako dobromyslný tatík, pak měl tiskovou konferenci, leč švédsky - částečně překládal šéf SAABu (přítomný v redakci BBC).

Hlavní důvody odmítnutí vidí Persson v tom, že lidem není zřejmé, co by jim mělo euro přinést. Švédská koruna je od jisté doby docela stabilní a různé ekonomické ukazatele mají Švédové lepší než euráci. Šéf SAABu, který se profiloval v JA kampani oznámil, že tento výsledek pro SAAB nemá žádné vážné důsledky a že budou pokračovat ve své korekční měnové politice (což je sice stojí lidi a peníze, ale co mohou dělat).

Prodi začal vyhrožovat, že Švédové začnou ztrácet v EU vliv. Divím se, že je nechce rovnou vyloučit. Nebo jim aspoň nabacat.

Ale celé to vlastně píšu kvůli jedné zprávě, kterou považuji za ohromně pozitivní. Rozhodnutí ve všelidovém hlasovaní považuje vláda za závazné a nehodlá připravovat nové referendum. Metoda referendum se opakuje, dokud se nepodaří dojít ke "správnému" výsledku mi totiž opravdu leze krkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat