Taneční soirée

Kromě běžných tanečních lekcí pořádá taneční klub vždy jednou za měsíc taneční soirée pro všechny taneční skupiny. Teď v pátek bylo první - a pochopitelně jsem nechyběl.

Obával jsem se, že veškeré taneční snažení dopadne katastroficky, přece jen všichni za sebou mají teprve dvě lekce a zřejmě se na parketě pomlátíme. Skutečnost mě ale šokovala.

Nutno říct, že se pokračuje v rodinné pohodě. Každý účastník přinesl něco k jídlu, obvykle nějakou rodinnou specialitu, všichni pochopitelně musí ochutnat, a tak se první hodinu nedělá nic jiného než jí, pije a povídá.

Tato úvodní fáze večírku končí přinesením bílého polštářku s rudou stuhou, která je slavnostně přestřižena, čímž je parket otevřen. Začalo se rock'n'rollem a mně poklesla brada. Těch patnáct párů, které přichvátaly tančit, měly k začátečníkům velmi daleko! Připadal jsem si jak v nějaké profesionální taneční scéně filmu o šedesátých letech. V neuvěřitelném tempu všichni střídali neuvěřitelné množství figur, usmívali, smáli se a na tanec se vůbec nesoustředili. Pánové naprosto přirozeně vytáčeli své partnerky, které si ještě po patnácti minutách všelijakých vývrtek nepotřebovaly odpočinout. Přestože bylo na parketu plno a každý pro své kreace potřeboval spoustu místa, nikdo do nikoho nevrážel! Jeden již bělovlasý pán dokonce tančil se dvěma partnerkami najednou, v každé ruce jednu!

Tak jsem tam tak stál a říkal si, no jo, rock'n'roll, to je asi nějaká místní specialitka... Jenže pak přišlo na řadu paso doble, pak tango, salsa, mamba - a všichni tančili zběsile dál a dál.

Z mého tanečního kurzu nepřišel téměř nikdo. A mám pocit, že tahle parta, která se tu zřejmě bude scházet každý měsíc, už do tanečních dávno nechodí. To, co předvedli, jsem neviděl ještě na žádném českém plese.

Já jsem chvíli tancoval s nějakou Němkou, které to moc nešlo: při valčíku se snažila být aspoň dvacet centimetrů ode mě a při quick-stepu se pořád kolíbala do stran (z toho mi vždycky naskakuje vyrážka). Po půl jedenácté se dostavila Natálka, ale mně už to nebavilo, tak jsem se jí nenápadně vyhnul a jel domů.

Rada pro tancechtivé pány i dámy: Když se pokoušíte o nějaký standardní tanec, nikdy se nekývejte do rytmu. Možná vás to svádí, ale snažte se toho vyvarovat. Dělá vám to problémy při otočkách a navíc vypadáte jako magoři.

Žádné komentáře:

Okomentovat