Nad dopisy diváků

Dobré poledne, dobrou chuť, pokud zrovna obědváte, vítám u vašeho oblíbeného pořadu Nad dopisy diváků.

Jak jste si asi všimli, vypadá to tu dnes trochu jinak než obvykle, kolem mě nepobíhají žádné sličné asistentky, které by mi předávaly vaše e-mailové vzkazy, a to proto, že tento pořad je předtočen. Ano, dnes se totiž slaví Jeune genevois, neboť je čtvrtek po první zářijové neděli. Když natáčím tento pořad, je vlastně ještě středa odpoledne, takže mě vidíte včerejšího, ale snad vás to nezmate. Pojďme tedy rovnou k dotazům.

Závažný dopis přišel od pana J. P. Rozčileně se ptá, co měl znamenat poslední týden, během kterého jsme odvysílali pouze pět pořadů, a to ještě rok starých. Věc se má tak, že jsem si minulý týden užíval dovolenou, a tudíž jsem na ten blog tak říkajíc trochu kašlal. Abych zabránil další kupě dotazů, hned říkám, že jsem se měl na dovolené vcelku dobře a výtečně jsem si odpočinul.

Další dotazy, namátkou paní nebo slečna M. Ch., pan K. V. nebo J. S. se ptají, jak je to vlastně s tím Chininem. Nejprve musím říct, že toto je už druhý Chinin. V prvním Chininu jsme se trochu nepohodli se servisní organizací a pokud jsem chtěl pokračovat ve vysílaní, byl jsem nucen ve velmi krátké době přejít k nějakému nouzovému řešení. Od té doby tedy Chinin bloguje a my se všemožnými pákami zasazujeme o to, aby předchozí Chinin zanikl. Také je ale nutné podotknout, že Chinin je značka, jméno blogu, a nikoli jméno nebo přezdívka jeho autora. Autor už totiž získal za svůj internetový život tolik přezdívek, že to až hezké není, tak mu prosím nepřidělávejme vrásky tím, že bychom jej oslovovali "chinine".

Pan A. D. se táže na nedávné změny na Chininu. My tomu odborně říkáme přesuny a jde o to, že starší pořady byly posunuty zpět v čase - neboli přesunuty - tak, aby nedocházelo k jejich míchání s pořady novými. Pokud v budoucnu přijdeme s nějakou reprízou, jistě ji ale nějaký čas necháme mezi novými, abyste neměli problémy s jejím vyhledáváním v archivech.

Podívejme se na nějaké pěkné koláčové grafy. Podle našich blogometrů naši diváci obvykle nedosolují - to je ten velký díl, padesát procent, a celá třetina diváků dokonce solení kategoricky odsuzuje. Ale zpět k dotazům.

Tenhle je obzvláště pěkný: Pan M. T. se ptá, co tu vlastně dělám. Odpověď je trochu složitější, než by se mohlo zdát. Na jistých vysokých místech v Bernu a v Paříži jsem zapsán jako diplomat, což má spoustu zajímavých výhod, například si mohu pašovat, co se mi zlíbí. A když někde na úřadě vytáhnu svou diplomatickou kartu, přirovnejme to třeba k občance, tak jsou všichni hned velmi milí. Ovšem, diplomaticky řečeno, diplomacií se neživím. Má matka o mně tvrdí, že jsem vědec. Ale ve skutečnosti tu po těch fyzicích uklízím.

Čímž se dostáváme k tomu skutečně zajímavému, totiž k tomu, jestli experimentální fyzici jsou nebo nejsou velmi vysoce kvalifikovaní dělníci. Než se dostanu k odpovědi, dovolte mi malou odbočku, která mi umožní se odpovědi vyhnout. Loňské povodně zasáhly katastrofálním způsobem i matfyz. Koordinoval jsem dobrovolnickou pomoc a mimo jiné jsem dostal požadavek od jistého profesora fyziky, že všichni dobrovolníci, kteří k němu nastoupí vyklízet zcela zničenou laboratoř, musí být minimálně studenty třetího ročníku fyziky. I tázal jsem se, proč tomu tak musí být. Bylo mi vysvětleno, že aparatura, která se nyní kompletně vyhazuje, stála několik milionů, že každá baňka, nyní zcela roztříštěná, měla hodnotu osm tisíc, a že do tohoto prostředí nemůže nikoho neodborného vpustit. Dá se z té laboratoře něco zachránit, ptal jsem se. Nedá, vše je zničeno a musí se vyhodit. Nepřesvědčil jsem jej, že jde o vyklízení laboratoře od bordelu a že to zvládne i student druhého ročníku fyziky. Oni to nepochopí, co to bylo za hodnotu, úpěl mi do telefonu. Tolik odbočka.

A teď už k programovým dotazům. Kolik dílů ještě bude mít Lund 2000? Zbývají poslední čtyři. Bude ještě něco staršího? Ano, máme k dispozici originální deníkové záznamy z roku 1999, právě je dabujeme. Chystáte nějaké novinky na podzim? Ano, od prvního října poběží v pořadu gramec nová znalostní soutěž Bravissimo. Co chystáte na Silvestra? Stejně jako loni pořádám pro přátele bojovou hru, čili nebudu na Internetu. Příhody ještěrky Anežky. Jak už jsem dříve zmiňoval, kvůli problémům s technikou zatím další díly neuvádíme, ale hned jak se dokopu k nějakému servisu, tak budeme pokračovat. Slibované příhody z Anglie. Už je trochu zapomínám, takže bych se k nim měl dokopat co nejdříve. Historky ze střední školy - snažím se teď dát do kupy naši bývalou třídu a možná u té příležitosti zplodím nějaké zábavnosti.

Koukám na hodinky, čas nám vypršel, další dotazy tedy necháme až na příště, to už bude opět živě. Hezký den!

1 komentář:

  1. J. P., rozčilený1. ledna 1970 v 2:00

    Jo, užíval sis dovolenou? Dobře. Prominuto, žes nepsal! Ale, jedině když o ní taky něco napíšeš. :))

    OdpovědětVymazat