Výlet do Turecka

Západní Evropa? Bof! Když na dovolenou, tak jedině do Turecka.

A bude to pekelně vydařená dovolená, protože takové komplikace s dovolenou ještě nepamatuji.

Nejprve termín. Takový pěkný jsem si vybral. Jenomže mi nebylo povoleno. Jsa moudřejší, ustoupil sem. Chápu, že kdyby si chtěl každý vybrat čtyři týdny v kuse, byl by tu z toho švýcarský holubník.

Pak letenka. Nejdražší je přímý let Ženeva - Istanbul. O třetinu levnější je let Ženeva - Curych - Istanbul. Ještě levnější je Ženeva - Miláno - Istanbul. Ovšem úplně nejlevnější je Ženeva - Miláno - Praha - Miláno - Istanbul. Fakt nevím proč.

Pak se ukázalo, že letenka přes Prahu má platnost pouze 3 týdny. Hajzlové jsou to. Ale pořád ještě bylo výhodné se do Prahy přesunout autem a letět Praha - Miláno - Istanbul. Načež se ukázalo, že tenhle let zrovna v létě nelétá, takže je tu nabídka na přímý let Praha - Istanbul, stále ještě za rozumnou cenu. Někdy bych si s tím ono, co se neustále ukazovalo, rád promluvil.

Do Turecka je třeba vízum. Ne, opravdu už se na letišti ani na hranicích neprodává. Ambasáda je v Bernu, ale zrovna nějak nepremává, funguje pobočka v Curychu. Trvá mi několik dní, než se konečně dohrabu funkční emailové adresy, všechny stránky jsou turecky. Pas můžu poslat do Curychu poštou, ale žádost musím vyplnit osobně tam. Ale jsou to milí lidé. Přiznávají se, že pak stejně žádost i pas posílají do Ženevy, kde se vízum vystavuje. Takže jestli se mi v Ženevě podaří sehnat formulář, nemusím běhat do Curychu.

Má euforie se šíří, přeskakuje na mé kolegy a dál, do celého Švýcarska, až konečně Swiss snižuje cenu letenek do Istanbulu na polovinu. V té době už bych býval měl zaplacenou letenku z Prahy, kdyby na mém českém kontě bylo dost peněz. Jak je vidět, štěstí někdy přeje i nepřipraveným.

Letenku ještě nekupuju a usilovně kolem sebe rozsévám radost. Třeba ještě zlevní.

4 komentáře:

  1. Držím palce, ať ti ten neutuchající optimismus vydrží :-)

    OdpovědětVymazat
  2. istambul je nejkrásnější město evropy - přísahám na svou heterosexualitu!

    OdpovědětVymazat
  3. Nejkrásnější město Evropy je Jakarta.

    OdpovědětVymazat
  4. Chlapci, chlapci, přece byste se tu nehádali. Pokud mohu přispět svou troškou do mlýna, tak Ženeva mezi nejkrásnější města Evropy nepatří, ale aspoň nesmrdí jako Benátky.

    OdpovědětVymazat