K volbám na filozofické fakultě

FF UK si zvolila nový akademický senát. A jako obvykle - napotřetí.

Na FF už si všichni zvykli, že se volí natřikrát, a nikoho to nijak nevzrušuje. Zákon totiž vyžaduje, aby přišlo volit alespoň 30 procent oprávněných voličů. Teprve u třetího pokusu žádný limit není.

A to je přitom do studentské části senátu velký nával. Vypadá to, že kandidují všichni, kdo mají zájem o fakultní politiku (45 ks). V prvních dvou kolech se volí navzájem (o volební účasti si nikdo iluze nedělá) a až na to třetí se chystá velká kampaň.  Obrázek dokládá, že filozové jsou skutečně důmyslní, zahradili i hlavní schodiště a jistě tím způsobili nemálo úrazů.

Volební účast je ohromující: téměř 12 %, více než pětkrát víc než v  předchozím kole.

Na FF zuří boje. Fakulta je velká, roztříštěná a na předpisy kašlající. Děkan vydává zákazy, které nic nezakazují, dovolává se neexistujících pasáží vyšších předpisů a senát jej v tom ještě podporuje. Předsednictvo senátu si uzurpuje moc, která mu nepřísluší, a když se snad proti tomu někdo ozve, ještě jej okřikuje, protože takové spory přece fakultě neprospívají.

A tak i v těchto volbách se bojovalo mezi hodnými a zlými (přičemž přívrženci děkana patří mezi ty zlé). U studentů to dopadlo jednoznačně: z 15 zvolených jich je 14 hodných a jen jeden zlý. U učitelů je to vyvážené, osm ku osmi. Dohromady 22:9, víc než dvoutřetinová většina. Dost na změny vnitřních předpisů, dost na nesouhlas s vědeckou radou, dost na odvolání děkana.

Ono se to stejně brzy rozpadne do "názorových bloků" a ze všeho sejde, ale stejně - nechtěl bych tam teď být děkanem...

Ale také bych nechtěl být zahraničním studentem, kterému děkan zvedl poplatek za studium v cizím jazyce z 2200 am. dolarů na 25 tisíc dolarů ročně. Zřejmě v očekávání, že se FF na tom svém jednom zahraničním studentovi napakuje...

5 komentářů:

  1. Petr Olmer / chinin1. ledna 1970 v 2:00

    ad [2]: Pche, kdyby to udělali na matfyzu, tak se zmrzačí všichni...

    OdpovědětVymazat
  2. Já si vypiju jednu lahvovou desítku, udělám si třicet kliků, ale spravedlivé nasrání tu bude furt...FFU(c)K 4 EVER!

    OdpovědětVymazat
  3. To je ono Hanko? Myslíš, tyhle stránky?

    OdpovědětVymazat
  4. Radši se k tomu nebudu vyjadřovat, musím pouze podotknout, že ti "filozofové, kteří zahradili schodiště" nezpůsobili nikomu žádný úraz...

    OdpovědětVymazat
  5. Petře, čte vůbec někdo tvé články? Dívam se na komentáře a téměř nikdo ti nic nepíše. Asi na tvoje stránky moc lidí nechodí, že? A zase si stěžuješ. Něco ti povím, já se teď možná mračím a jsem ospalá, jelikož jsme nemocná. Vypiju bylinkové čaje a zacvičím si tai-chi a bude mi dobře. Ty se své mrzutosti nezbavíš. Asi v ní libuješ! Jelikož pořád jen kritizuješ.

    OdpovědětVymazat