Experimenty s následky a jak se z nich poučit

Hoří papír? Lije se voda do kyseliny? Jak působí elektrický proud na lidské tělo? A co z toho všeho plyne?

Již od mala jsem měl blízko k experimentální fyzice. V šesti letech jsem si položil zásadní otázku, zda hoří papír, a následně provedl experiment, který poměrně přesvědčivým způsobem ukázal, že papír hoří, a navíc že hoří i můj palec, že výsledkem popálení jsou ošklivé puchýře a že to docela i bolí. Jen shodou náhod se nepodařilo ověřit, zda hoří i koberec a záclony, či za jak dlouho chytne bytové jádro. Později někdo v paneláku naproti nám ukázal, že překvapivě rychle.

Školní experimenty byly nudné a nepratické. Například tvrzení, že lít vodu do kyseliny je blbost, jsme ověřovali tím, že jsme lili kyselinu do vody a nic nevybuchlo. Což podle mě ještě nic nedokazuje.

Sám jsem ve škole tajně provedl chemický experiment, který ověřoval, že není sůl jako sůl. Narozdíl od chloridu sodného vám po požití fosforečnanu sodného zdřevění jazyk a naskáčou na něm takové pupínky. Navíc vůbec není slaný, spíš hnusný.

Též některé experimenty s elektřinou jsou nezapomenutelné. Ověřovat jazykem, že plochá baterie není vybitá, to je pro malá děcka. Zapojit čtyři takové baterie za sebe a ověřit si tak 18 voltů, to už je docela nářez.

Všechny ty experimenty měly něco společného: Vždy mi to stačilo vyzkoušet jen jednou (no dobře, ty baterie byly výjimka). Poučil jsem se a nemám potřebu to znovu opakovat. Proto mi vrtá hlavou, jak je možné, že jsem se opět pustil do experimentu s e-obchodem Vltava, přestože už jsem se tolikrát napálil. Tentokrát mi už dva měsíce doručují balíček s vánočními dárky - a pořád nic. Už mi z toho začínají naskakovat pupínky na jazyku...

11 komentářů:

  1. Pokusy na vlastní kůžiChinin dnes krásně popisuje své pokusy. Musím se přiznat - já to měl taky!

    OdpovědětVymazat
  2. clovece ty si pouzival 4.5V? Ja som to iste skusal s 3x9V :) Ploche ma nenapadli, idem hned kupit a vyskusat, dufam ze to pali menej ako moj pokus :) A skusal si vyrabat nehorlave bankovky pomocou liadku? To je sranda ked v 1984 zapalis 100 korun :) a oni naozaj nehoria :)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky jsem experimentoval. Dědeček sestrojil zařízení, dneska známé pod názvem "Veděržaj pijanjer" a povídá, ať už to budeš mít zapojené jakkoliv, nikdy nezasouvej to jádro až dolů! První, co jsem udělal, když jsem s tím byl sám bylo, že jsem zasunul jádro až dolů při dvanácti voltech. Když mě po minutě řvaní konečně osvobodili, měl jsem zkroucené ruce za zády a tik v levém oku.Ale lepší bylo, když jsem strčil hlavu mezi špricle do výtahové šachty a nemohl ji vytáhnout. Projely kolem mě dva výtahy, než mi tu hlavu někdo vytáhl ven.Nalít vodu do kyseliny jsem však ještě nezkoušel. Hned, jak přijdu domů, pustím se do toho. Stačí H2SO4 ?

    OdpovědětVymazat
  4. taky se da zapojit normalni trafo, udelat z lidi retez a postupne zvysovat napeti....

    OdpovědětVymazat
  5. Ad [4] - To s tím trafem mi připomnělo jednu reportáž ve zprávách na Nově. Policisté prý našli v zavřeném bytě čtyři mrtvé lidi, u kterých se na místě nedala určit příčina smrti. Normální záhada zamčeného pokoje. Pak se přišlo na to, že jeden z nich zřejmě omylem uchopil něco, co trčelo ze zdi a probíjelo to, a tak jeho tělem začal protékat proud. Druhý mu chtěl pomoci a odtáhnout ho. Jak ho chytil, začal jeho tělem také protékat proud. Třetí se k nim vrhnul, že jim pomůže, následkem čehož jeho tělem také začal protékat proud. No a čtvrtý, zřejmě v domění, že když se něčeho pořádného chytí, podaří se mu je odtrhnout, chytil se kovové vodovodní baterie na protější zdi a čapnul toho před sebou, aby ho odtrhnul. A to byl asi konec.

    OdpovědětVymazat
  6. Na jednom srazu těch nejlepších mladých fyzikářů z ČR se do zásuvky zapojovalo kolem jedenácti lidí. Ještě že nejsem nadějný mladý fyzikář. S jedním z nich se znám. Jo, ještě žije a líbilo se mu to.

    OdpovědětVymazat
  7. A to tě nebolelo, Petře (ta baterie)? Tenhle příspěvek je taky poměrně dobrý (už jsi asi pochopil, že nemáš lidi kritizovat). Ale nevím, zda tahle varovaní nemají nakonec opačný účinek. Dědeček měl na zahradě 3 včelíny a my jsme k nim nesměli s bráškou chodit. Standa ale chtěl včely vidět, tak jsme jeden včelín shodili na zem. Ale naštěstí nás moc nepopíchaly. Kdyby nám děda řekl, že včely nás můžou popíchat, tak jsme to možná neudělali. Jenže on nám to jen zakázal. Ale to už je dávno.

    OdpovědětVymazat
  8. Jó, jako děti jsme si zablbli...http://holasi.net/blog/?p=200401282108

    OdpovědětVymazat
  9. Přilitím vody do kyseliny vznikne jakýsi oblak, asi se odpaří, nevím, já to nezkoušela, jen přítel kdysi dávno, poleptalo mu to sliznice a oči a je citlivý na sluneční světlo. Díkybohu jen to.

    OdpovědětVymazat