Nechutná bloggerská pseudokomunita

Prý existuje. Ale dost mi to smrdí.

Co se stalo? Zápis v jednom blogu byl citován v "oficiálním" médiu. Tedy nic, co by nějak stálo za pozornost. Ovšem názory Denisy Kery (DKBlog) už za pozornost stojí.

Denisa nežije ve stejném světě jako já. V tom jejím existuje bloggerská společnost volající po otevřené diskusi, solidární a velkorysá komunita mimo veřejnou sféru. Nepsaná pravidla této komunity dovolují v blogu odkazovat na jiné blogy i jiné zdroje, ale zakazují všem mimo tuto komunitu odkazovat na blog.

Ne, děkuji pěkně, takovou upocenou představu uzavřené pololegální sítě neakceptuji. Citování osobního blogu ve veřejném médiu neomezuje svobodu projevu, aspoň tedy ne v mém světě. Má-li někdo problém s tím, že by informace z jeho blogu mohly být použity proti němu, nechť nebloguje (toto je vcelku citlivé téma, ke kterému se ještě někdy vrátím). Veřejná webová stránka je holt od toho, aby ji lidé četli.

A na závěr zvířátka, tentokrát se podíváme na kovářovu kobylu. Jak do konceptu blogosféry zapadá Denisin blog určený pro komunikaci se studenty FF UK? Budou muset studenti také začít blogovat? A co když se o tom blogu dozví děkan? To by jistě přineslo té trapné komunitě nějaký skandál, že?

7 komentářů:

  1. asi nechapete, o cem je cely spor... ja jen upozornuju, ze chovani jednoho cloveka bude mit negativni dopad na to, co se bloguje. blogerskou komunitou nemyslim zadnou sektu, ale jednoduse komunitu lidi, co si vedou osobni/pracovni nebo jiny blog. tento zanr vyzaduje jistou miru duvery, ze nekdo vase prispevky nebude svevolne komolit a VEREJNE publikovat, kde se mu zachce. pokud tady to prestane fungovat, lidi prestanou psat a sdilet... zijete skutecne v komunite, kde vahate nad kazdym slovem, zda ho smite nebo nesmite napsat, protoze nevite, kde se zitra objevi? asi tezko, ale co ja vim, treba vam podobna paranoia vyhovuje. ten senatni blog nema nic spolecnyho s celou diskusi, a moc nechapu, co se tam snazite rict.

    OdpovědětVymazat
  2. mám takový dojem, že můj blog čtou mnohem častěji studenti z podobných oborů než ostatní blogeři. I když ti zase čtou pravidelně a mají fantastické komentáře. Řekla bych, že něco jako blogerská komunita sice existuje, ale rozhodně by neměla být uzavřená do sebe

    OdpovědětVymazat
  3. Naprosto s Vami souhlasim. DK z toho dela umelou bublinu, kterou naprosto neadekvatne pitva. Na citaci neni vubec nic spatneho a jeji nazory ohledne ztrati duvery jsou irelevantni :) a naprosto neuskutecnitelne. diky za tento komentarGhostik

    OdpovědětVymazat
  4. ad [2]Nezbývá mi než opakovat, Deniso: žijeme v jiných světech. Nesdílím tvou jinak jistě půvabnou myšlenku, že blog jako žánr vyžaduje důvěru, že někdo nebude příspěvky veřejně publikovat.

    OdpovědětVymazat
  5. Pevne doufam, ze zadna bloggerska komunita neexistuje.A ze si vetsina bloggeru nemysli, ze jsou "neco extra" a urcite informace mohou sdilet jen mezi sebou.

    OdpovědětVymazat
  6. Plný souhlas. I kdyby čistě náhodou existovala jakási blogerská komunita, musím počítat s tím, že pokud něco vyvěsím na internet (tj. VEŘEJNĚ publikuju), můžu to rovnou nechat vyhlásit tlampačem.

    OdpovědětVymazat
  7. Kdo je soucasni nejake komunity, nevykrikuje to do sveta. To, ze vy oni nevite, neznamena, ze neexistuje, ale pouze to, ze do ni nepatrite. Jak proste.

    OdpovědětVymazat