Balkanistika na MU: Chceš zápočet? Kup si moji knížku!

Mají to divné móresy na balkanistice Ústavu slavistiky Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Neumožňují vystudovat těm, kdo si nekoupí jistou (neprodejnou?) knihu.

Publikaci České a slovenské odborné práce o jihovýchodní Evropě (Bibliografie za léta 1991-2000) napsal PhDr. Hladký et al a vydalo ji vydavatelství Masarykovy univerzity nákladem 160 výtisků. Stojí 300 Kč. Jistě chvályhodný počin.

Jenže jak ji prodat? Nabízet ji studentům na přednášce? Stalo se, dokonce třikrát, ale nikdo ji nechtěl...

Řešení se našlo: "Tuto publikaci si povinně pořídí každý student balkanistiky. Bez ní nebude možné předmět ukončit!" Tato nechutnost se zcela oficiálně objevila u předmětů pro balkanisty (například zde). A je to.

Můžete se šprtat jak chcete, můžete umět bulharsky pozpátku, přijdete na zkoušku a budete prošacováni. Máte knihu? Nemáte? Tak nemáte zkoušku. Chcete zkoušku udělat? Kupte si knihu, k dostání na sekretariátě.

Nebo to funguje naopak? Nic jste neuměl, ale knihu máte, tak já vám to teda napíšu...

Stanovit jako jednu z podmínek nutných k ukončení předmětu zakoupení knihy je navýsost sprosté. Vedoucí Ústavu slavistiky prof. Pospíšil o těchto praktikách neví nebo má také máslo na hlavě? A změní se něco, pokud by studenti dosáhli odstranění těch přiblblých vět z oficiálních materiálů? V hlavách těch, kteří si troufli je tam napsat, asi těžko. Že, pane doktore Krejčí?

11 komentářů:

  1. moji knizku, s kratkym i na konci, jen tak na okraj... ;) ale jinak - pochopitelne je to svinarna, bohuzel ne tak zridkava. na druhou stranu i nekteri vedouci nekterych kateder uz mohou byt prinuceni seskrtat ze seznamu povinne literatury pochybne knihy ze svych nakladatelstvi... je ale potreba se dostatecne durazne ozvat a remcat tak dlouho, nez se podari dosahnout kyzene zmeny.

    OdpovědětVymazat
  2. EU Bratislava - od studenta sa pozaduje prist na skusku (uz si nepamatam nazov, nieco s rizikom v podnikani) s konkretnou knihou, ktoru ma podpisanu svojim menom.. viem len z pocutia, ale od ludi, ktori nezvyknu velmi prehanat..Dokonca som absolvovala prednasku dotycneho autora a zaroven skusajuceho a oslovila ma az do blognutia:http://www.bloguje.cz/blogy/azure/8746_item

    OdpovědětVymazat
  3. ad [1]Pardon, opraveno.

    OdpovědětVymazat
  4. Nechci to zlehčovat, ale opravdu je to podmínkou složení zkoušky? Občas takoví "inteligenti" straší podobnými nesmysly, ale stejně nejsou schopni to kontrolovat.

    OdpovědětVymazat
  5. limetka, maloktory student ide na skusku s tym, ze ju 100%-ne urobi.. pri ustnej skuske vela zalezi od momentalnej nalady skusajuceho, takze student robi vsetko preto, aby sa nezhorsila :) co neznamena, ze napr. v pripade, ktory som opisovala ja, sa nevytrhali z knihy listy a neprepisovali mena..(ako raz spominala moja mamka, kedysi ucitelka na ZS, ked niekto na hodine vyrusoval, bol vyvolany a dostal minimalne za 3, lebo samozrejme vedela, na co sa ma pytat.. tymto stylom si vedome udrziavala disciplinu - to len na margo manipulacie s ludmi)...myslim, ze v pripade, ktory bol spominany v clanku je uplne nehorazne to, ze sa jedna o OFICIALNE prezentovanu poziadavku.Studentsky parlament (alebo nieco obdobne) nereaguje?

    OdpovědětVymazat
  6. mno, osobne chodím na ústne skúšky zásadne s knihou od škúšajúceho. Publikácie kupujem dobrovoľne. Keď to tak počítam, hodnota času venovaného memorovaniu je mi vzácnejšia ako nedrahá brožovaná knižočka, ktorú vlastne nikdy poriadne neotvorím... :))

    OdpovědětVymazat
  7. Nám na škole taky předepisují učebnice, které si musíme pořídit. A v knihovnách nejsou, tak si je musíme koupit. Některé jsou dost nudné a přitom drahé. V září jsem měla menší kapesné, jelikož naši nakoupili učebnice, a nemohla jsem si stahnout žádné nové vyzvánění a logo na mobil.

    OdpovědětVymazat
  8. Pane Olmere, když skočíte za roh na FSS, tak na Katedře žurnalistiky narazíte na člověka, který je jejím vedoucím a který dokonce studenty zkouší ze znalostí jeho vlastní knihy na STATNICICH!!! Byl jsem tuhle na státnicích a on mi dával otázku, řka "Mno, je to tam v té mé knize, takže určitě více, o co jde". Pokud student u zkoušky váhá (je to ústní), je tento pán VELMI viditelně nespokojen a tudíž neobjektivní.

    OdpovědětVymazat
  9. u nas na zurne je taky dobra praxe (a pochybuju, ze jinde ne ;o): studenti vesele pisi seminarky, behaji po archivech, a po letech zjisti, ze jejich seminarky se tak nak objevily jako soucast prave vydane knizky docentu a KOL. - neni to luxusni pocit stat se tim KOL? :)))btw co je FSS? nema to byt FSV? kazdopadne diky za radu, za mesic delam statnice (nejmenuje se ten inkriminovany pan nahodou j.j.?)

    OdpovědětVymazat
  10. FSS je brněnská FSV. Nedělaj z toho vědu, jenom studia.

    OdpovědětVymazat
  11. Heh, tak to si Krejčí celkom trúfol :) Ale nevidel by som to tak šede, a špekulácie typu \"Nebo to funguje naopak?\" mi zaváňajú demagógiou. Na druhej strane je pravda, že som sa už dopočul rôzne legendy z kruhov slavistických. Osobne môžem ale povedať, že sa mi zatial všetky skúšky pačili, niežeby som dal všetky naprvykrát, ale keď som bol naučený, tak no problem. A zrovna s Krejčim to je najlepšie, keďže zadáva obecné téma a necháva v odpovedi dosť voľnosti. Neviem si moc dobre predstaviť, že by niekto skúšku podmieňoval takto a čakal, že bude každý držať hubu a krok. Je to jak píše \"Jana\", treba si svoje vyhádať.

    OdpovědětVymazat