Zahraniční politika Spojených států

Pokračuji ve čtení pamětí Madeleine Albrightové a koriguji si tak svůj názor na zahraniční politiku USA.

Pamatuju si, jak jsem měl rád Boutruse Boutruse Ghálího (čistě jenom kvůli jménu). A pak mě zmátlo, když jeho druhou kandidaturu na generálního tajemníka OSN vetovaly Spojené státy. Nějaký čas se nevědělo, co dál, a pak byl navržen a zvolen Kofi Annan, o kterém jsem nikdy předtím neslyšel.

Až dnes je mi to jasnější. Netušil jsem, že BBG před svým prvním zvolením slíbil, že podruhé kandidovat nebude, že Annana měly USA vytipovaného ještě před svým vetem atd.

Díky Albrightové jsem trochu pronikl do mechanismu Rady bezpečnosti OSN. (Za předpokladu, že Albrightová píše alespoň částečnou pravdu.) Třeba že ostatní země, i když v neoficiálních rozhovorech podporují stanovisko USA, nechají raději v prvním hlasování Spojené státy osamocené, aby se pak k nim po složitých jednáních mohly přidat. Tahle hra na obě strany je (při zpětném popisu) vskutku kouzelná.

Osvětlilo se mi mnohé z balkánských konfliktů, masakru ve Rwandě, situace v Iráku apod. Albrightová přiznává i diplomatické neúspěchy. Po bitvě každý generálem, ale kdyby se tehdy nehrálo na politiku nevměšování se, dalo se zabránit genocidám.

Albrightová píše i o izraelsko-palestinském konfliktu. Částečně vysvětluje podporu Izraele a za mnohé kritizuje obě strany. Americký postoj ale zůstává neměnný: Pokud se Izrael vzdá nějakého území, je to trvalý krok, který nelze vzít zpět. Naproti tomu Arafatův "boj" proti terorismu je velmi nestálý.

Některé momenty jsou odbyty, nastíněny pár slovy. Irácká ropa, časté vetování rezolucí Rady bezpečnosti vůči Izraeli. Jako by bylo o čem mluvit, ale nesmělo se. Nebo se jenom nechtělo?

Je to zvláštní čtení. Historie, a přitom ty konflikty stále existují a lidé, o kterých se píše, jsou stále ve vysokých funkcích. Dokáže Colin Powell ve svých pamětech (budou-li nějaké) přesvědčivě obhájit postup USA v Iráku? To je asi jedna z těch věcí, o kterých ani nevíme, že je neznáme...

7 komentářů:

  1. Nejak tem komentarum nerozumim. Jdu si udelat bylinkovy caj:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Proč se do mne navážíte? Tyto stránky jsem objevila náhodou, když jsem přes www.seznam.cz hledala zajímavé informace o chininu. Název těchto stránek mne zmátl (nemají s využitím chininu v přírodní medicíně nic společného daleko více jsem se toho dozvěděla na webových stránkách http://www.multiweb.cz/fisrovalucie/). Přečetla jsem si kritiku překladu od pana Žantovského knížky paní Allbrightové. A pak jsem zjistila, že autor kritizuje vše. A to mi vadí. Nemám takové lidi ráda. A co má vysvětlovat, že studuji střední školu? To vám vadí? A Jitka se jen splela. Proč to označujete pane Vaněk za nesmysl?

    OdpovědětVymazat
  3. Jan Vaněk jr.1. ledna 1970 v 2:00

    Re [3]: Ze zmínky o bylinkovém čaji na http://chinin.bloguje.cz/21512_item potažmo "přírodních medikamentech" v jejím úplně prvním komentáři u předchozího postu o Albrightové jsem začal mít strach, jestli to nebude nová totožnost "Zkopaného" (viz ttp://jyxo.cz/s?s=zkopan%FD&d=cz&cnt=20 zvláště geniální návod, který to teď vyhazuje na K-Report.cz), ale o alobalu ani slovo :-) a pak se tu objevila jakási její známá, která psala ještě větší nesmysly, že je i Petr smazal, ale vyplývalo z nich, že jsou středoškolačky. Což by leccos vysvětlovalo.Petr: Co se rwandské genocidy týče, má heký kus másla na hlavě i Madeleine sama - aspoň podle Gourevitchova _We Wish to Inform You That Tomorrow We Will be Killed With Our Families_, které doporučuji jako alternativní pohled (když jsem ještě blogoval ;-) chtěl jsem o tom napsat podrobněji.) Kdysi to v Praze bývalo ke koupi, nyní jen v knihovně na Mariánském, ale v civilizovaném světě by mělo být dostupné běžně.

    OdpovědětVymazat
  4. ach, konečne! Hanka, super! konečne niekto, kto si nemyslí to čo ja, a síce, že chinin je jeden z najlepších a najkultivovanejších českých blogov.už to začínalo byť vážne trapné, ako Petra každý chváli, alebo s ním súhlasí.

    OdpovědětVymazat
  5. Hance:Postavička byla udělaná pomocíhttp://images.southparkstudios.com/games/create/index.htmlblogeři mají galerkuhttp://southpark.snura.comA proč vlastně tento blog čteš, když jenom pořád kritizuješ?

    OdpovědětVymazat
  6. Já tu knížku mám také, těším se na ní, ale zatím chybí čas:-)

    OdpovědětVymazat
  7. Ale copak, Petře? Najednou se ti ta knížka líbí? A nezapomenul jsi někoho zkritizovat? Hele, abys nemohl říct, že jsem jako ty, což doufám, nikdy nebudu, musím říct, že některé deníčky na webu jsou ještě horší. Některé jsou i dost vulgární. A kde jsi vzal tu postavičku, která vypadá jakou ze South Parku? Já tam žádnou takovou neviděla.

    OdpovědětVymazat