Úterní rozjímání o Kristu

Pátý den našeho rozjímání bude patřit tajuplné vlastnosti X.

Naše znalost je, bratři a sestry v Kristu, docela rozsáhlá. Na základě čtyř dogmat už víme, že z dobra plyne jen dobro, že opakem dobra je zlo, že dobrou vlastnost možná někdo má, že Bůh je husté ztělesněné dobro, že je možné, že Bůh existuje a že jeho podstatou jest právě to, že je Bohem.

Co je to ale vlastnost X, která pro nás bude zcela klíčová? Řekneme, že někdo má vlastnost X, pokud z jeho podstaty vyplývá, že nutně existuje někdo s touto vlastností. Tedy téměř žádné zesílení (až na tu nutnost). Ze včerejších důsledků mj. též plyne, že to dvojité někdo mluví o tomtéž.

Poslední dogma, které je pro nás přichystáno, tvrdí: mít vlastnost X je dobré.

Vrcholem dnešního dne je toto zamyšlení: Je možné, že Bůh nutně existuje.

Důkaz je, jak už to tak bývá, prostý. Vlastnost X je dobrá, tedy je možné, že existuje někdo, kdo ji má. Bůh ji má zcela jistě, neboť je tak definován. Tím vlastnost X tvrdí, že pokud tedy Bůh existuje (a zatím víme, že je to možné), tak existuje nutně. Je to tedy možnost nutnosti přesně podle dnešního zamyšlení.

Nad dopisy bratří a sester

Některé vaše reakce mě rozesmutnily. Málo rozjímáte, přátelé. Některé z vás nedostatek rozjímání svádí k hříchu. Oplzlými komentáři to začíná a kde to končí? Na šikmé ploše, na šibenici? Takhle se odvděčujete svým drahým rodičům?

Někdo se dokonce domnívá, že jde o nějaký žert či fikci. Tváří v tvář důkazu se někdo odváží pochybovat, zlehčovat, usmívat se? Jediná Hanka nezklamala. Děkuji ti za to, dítě. Věz, že tento důkaz, který bude zítra, v den šestý, slavnostně zakončen zvoláním Hallelujah!, je zcela ekologický a při jeho konstrukci nebylo ublíženo žádnému zvířátku.

4 komentáře:

  1. Alláh poté poručí andělům: "Chopte se ho a v řetězy jej zakovejte, pak v ohni pekelném jej palte a potom řetězem sedmdesát loktů dlouhým jej svažte!"

    OdpovědětVymazat
  2. Nevím proč si ze mne děláš legraci, Petře. Když něčemu nerozumím, tak přece ještě nemusím houpá, nebo jo? Pokud jsem se nějak dotkla toho, že ty chodíš do kostela, tak mi to promiň. Ale mně vadí, že si děláš legraci z tak důležitých věcí jako je ekologie. protože bez té nepřežijeme. Ani ty tvé počítače.

    OdpovědětVymazat
  3. Chceme důkaz! Fotku Ludwiga nebo tak něco...

    OdpovědětVymazat
  4. Ty nám tady chinine toho Godela sypeš po drobečkách, ale stejně jsi vedle jak ta jedle. No nic.

    OdpovědětVymazat