Nedělní rozjímání o Kristu

Již třetí den pokračujeme v šestidenním důkazu existence boží. Dnem odpočinku pro nás bude čtvrtek.

Stručně si shrňme, v co už věříme: že z dobra plyne jen dobro, že opakem dobra je zlo a že když existuje nějaká dobrá vlastnost, je možné, že ji někdo má.

Dnes si především definujume Boha. Ať víme, o čem se bavíme. Bůh je ztělesněné dobro. Ať už najdete libovolně obskurní vlastnost, je-li dobrá, Bůh ji má. Není-li dobrá, Bůh ji nemá. A máme jasno.

A nyní přijměme další (již třetí) dogma: Být Bohem je dobré. Promiňte, zapomněl jsem, že tento pořad je určen i naší mládeži. Být Bohem je fakt hustý.

Důsledek už asi tušíte: Podle včerejšího moudra už víme, že je možné, že existuje Bůh.

O tom, jak tuto možnost přeměnit v nutnost, si pohovoříme v příštích dílech našeho bohabojného seriálu.

11 komentářů:

  1. JO, ale protože existuje zlo, opak dobra, tak je tímto celý důkazboží existence, aspoň dle tvé logiky, zcela vyvrácen:)

    OdpovědětVymazat
  2. Ten článek o kočce ve vaně se mi líbil více. Myslela jsem si, že do kostela nechodíš.

    OdpovědětVymazat
  3. to [2] lidstvo to ještě neví, ale - dobro neexistuje. prokazatelně existuje zlo, škodlivé pro jednoho člověka či pro půl lidstva, jde ho vidět, pojmenovat, všichni se na něm shodnou.neexistuje však jeho opak - není možné shodnout se na tom co by mělo být vždycky pro všechny lidi za všech podmínek dobré. místo dobra je lépe používat pojmy výhodné (nebo většinové) řešení, neinformovanost, zákon, v osobním styku třeba zase dobrý pocit, altruismus. dobro je buď na úkor něčeho, anebo (třeba ve vztazích mezi zvířaty či brtníky) vůbec nemá smysl.ještě lépe je to vidět na kategorii pravda a lež. lež jasně existuje, je prokazatelná, pravda jako mravní kategorie (ne jako prostý popis faktu) jde opět nahradit neinformovaností, případně zcela běžně existuje několik různých "pravd" a všechny jsou správné.třetí nesmyslnou kategorií je spravedlnost. dalo by se až říct co je spravedlností pro jednoho je útlak pro druhého. nespravedlnost zjevně existuje, její opak kupodivu ne.nevyzývám tímto k přepisování bible či koránu, jen jsem se tak rozepsal protože jsem šel náhodou kolem.nejjednodušší je to kupodivu s Bohem jako s personou: existuje, byl ve filmu trainspotting a dost se mi líbil.

    OdpovědětVymazat
  4. A ve čtvrtek (no možná už ve středu) si vyvrátíme dogma číslo jedna a budeme i s B. v Bubákově :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Nietszche: Bůh je mrtevBůh: Nietszche je mrtev

    OdpovědětVymazat
  6. Ale no tak, pane Enimene, to už se tu řešilo v pátek...A dogmata já vyvracet nebudu, kdepak, takových nechutností bych schopen nebyl.

    OdpovědětVymazat
  7. španělská inkvizice najde odpověď...

    OdpovědětVymazat
  8. Jen ti nejlepsi muzou vladnout ostatni jsou urceni k zivotu ve slepote.A vladne jen ten ktery pochopi. :)))

    OdpovědětVymazat