Týden neklidu českého vysokého školství - petice

Vysokoškoláci začínají být neklidní. Vy se jim divíte?


Petice proti dlouhodobému podceňování veřejného vysokého školství v České republice

Vážení členové vlády České republiky!

Už neuvěřitelně dlouhou dobu se ví o tom, že je české vysoké školství v krizi. Ví se o tom, že většina vysokoškolských učitelů má ostudně nízký plat, že absolventi ztrácejí zájem působit na akademické půdě a že se průměrný věk učitelských sborů neustále zvyšuje. Ví se o tom, že vnitřní zadlužení vysokých škol v tuto chvíli převyšuje 10 miliard korun, že mnoho z vysokých škol má už jen základní problém postarat se o svůj běžný provoz. Ví se o tom, že se naše vysoké školy nevyrovnají vysokým školám v Evropské unii - zázemím, technickým vybavením, a v důsledku toho často ani kvalitou výuky.

Podle volebních programů napříč všemi politickými stranami má být kvalitní vzdělání pro Českou republiku prioritou, a přesto všichni politici s nepochopitelným klidem tolerují, že se současný alarmující stav na vysokých školách nadále zhoršuje. Investice ze strany státu naprosto neodpovídají tomu, že počet vysokoškolských studentů ve shodě s moderními světovými trendy stále roste, rozšiřuje se nabídka studijních oborů a prohlubuje se spolupráce s významnými zahraničními univerzitami. A přitom je všeobecně známá zkušenost těch evropských států, které investicemi do vzdělání nešetří: stará-li se společnost o výchovu své budoucí elity, vrací se jí to nejenom v růstu ekonomiky, ale v celkovém zvýšení konkurenceschopnosti vůči ostatním státům.

Je až trapné na tyto zjevnosti znovu upozorňovat. Není ale jiná cesta. Nedopusťte proto, aby byl význam vzdělání v naší republice nadále podceňován. Uvědomte si, že nejdůležitější krok, jak umožnit kvalitní a perspektivní rozvoj českého vysokého školství, je v tuto chvíli zvýšit podíl veřejných financí. Nezapomínejte na svou odpovědnost při schvalování rozpočtu na rok 2005.


Další informace: Týden neklidu

5 komentářů:

  1. Hm, krásný a plamený projev. Akorát mi tu chybí nějaký návrh řešení. Včera jsem četl v novinách o "katastrofální" situaci našeho zdravotnictví, v radiu byla jaksi diskuse o "patové" situaci v Českých drahách a silničáři prý opět spotřebovali všechny peníze na sůl (ono totiž v zimně strašně mrzlo) a tak pokud nedostanou další, nebudou látat silnice. Neuspokojivá je taky situace naši kantorů, kteří díky chabému ohodnocení nepožívají autority, kterou by si zasloužily, naše "slavná" armáda nutně potřebuje nové stíhačky a policisté nové pistole. Budeme také potřebovat nemalé množství nových úředníku pro Brusel, samozřejmě s odpovídajícím "evropským" ohodnocením. Tak, že by jsme těm zazobaným podnikatelům a lidem co něco vytváří zase zvedli daně?

    OdpovědětVymazat
  2. No já bych ještě do té petice připsal, že by měli na VŠ brát všechny bez přijímaček, protože jak všichni ví, 50% našich studentů tam je jenom proto, že se jim a) buď nechce makat b) nechce na vojnu c) neví co by dělali jiného.Tím, že nějakej blbec vymyslel přijímačky jsou pak bezpochyby diskriminováni ti z nás, co se dodnes neumí najíst vidličkou a nožem a přitom se chtějí také ulejvat.Dále v petici za všechny VŠ studenty požaduji, aby byly ihned zrušeny jakékoliv náznaky školného - nebudu přeci celé dny vyspávat na přednáškách a ještě za to platit... to už rovnou můžu spát na civilce a ještě dostat minimální mzdu.Takže sečteno podtrženo, všichni co pořád naříkají na stav českého školství by měli jít do banky, půjčit si tam 0,5 milionu Kč na 20 let a obratem ho věnovat své vysoké škole tak jak je to běžné všude jinde na západ. Hned by bylo více peněz....

    OdpovědětVymazat
  3. nie som expert, ale nie je náhodou trendom, čo sa týka financovania vš, aj zvýšenie, resp. zavedenie poplatkov i na strane študenta? ako skoroekonóm súhlasím s názorom, že univerzitné vzdelanie je tovar. prečo stále iba dojiť štát?

    OdpovědětVymazat
  4. ad 3: Ba že je, ale že by to snad politici prosazovali navzdory akademické obci? Není to spíš naopak...? :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Budeš sa čudovať, ale na Slovensku máme takých exotov.http://www.poplatky.kis.sk/index?go=display&id=104Hmm, zaujalo ma, že "súkromná harvardská univerzita zrušila poplatky za štúdium pre študentov, ktorých rodičia zarobia ročne menej ako 40 tisíc dolárov." Píše sa to tamtiež. :))

    OdpovědětVymazat