Klaus se tak moc podobá Havlovi, až to není poznat

Domníval jsem se, že taková škatulata umí předvést jen studenti žurnalistiky. Leč mýlil jsem se - i děkan Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni, doc. Ladislav Cabada, je toho schopen.


Politolog Cabada hlásí: Klaus se hodně podobá Havlovi. A hlášení uzavírá:

"Shrňme tedy na závěr, že v oblasti vnitřní politiky jsou si zatím Havel a Klaus daleko podobnější, než bychom na základě jejich sporů a deklarovaných postojů mohli očekávat."

Odvážné tvrzení? Nikoli, neboť je jistě v článku pečlivě odůvodněno.

První odstavec, to je jen tak na zahřátí, ale hle, již první podobnost v oblasti vnitřní politiky: Havel měl zkušenost federálního prezidenta a Klaus zkušenost předsedy vlády a sněmovny. (To je ale stejně hezké spojení, mít zkušenost prezidenta, že.)

Ve druhém odstavci je podobnost pro jistotu shrnuta, ano, oba mají zkušenost. A už je tu další podobnost v oblasti vnitřní politiky: Klaus byl předseda ODS a Havel šéfoval OF, no panečku, jak vejce vejci. A navíc, Klaus předsedoval dlouhá léta a Havel dlouhé měsíce, zase shoda, tentokrát v přídavném jméně.

Třetí odstavec přináší, to aby nebyl čtenář stresován, i jeden rozpor. Havel byl při volbě prezidenta otřesen, Klaus byl naopak uvolněný. Tak že by přeci jen nebyla ta vnitřní politika úplně totožná?

Čtvrtý odstavec pokračuje v nepřinášení ničeho nového do diskuse, tím méně o vnitřní politice. Pátý odstavec je pozoruhodný ve svém "tak, ale tak, i když vlastně tak". Tedy Havel se ohrazoval, Klaus ne, ale my víme své, že by se jistě také rád ohrazoval, leč něco mu brání.

Šestý odstavec a bum ho, podoba nejpodobovatější v oblasti vnitřní politiky - oba si dokázali vybudovat silnou pozici (v souladu s tradicí, ovšem!). A lup ho, další podoba - Klaus se Havlovi přibližuje v počtu vetovaných zákonů a udělených milostí.

A konečně sedmý odstavec a poslední podoba. Havel i Klaus se v době vládní krize chovali státnicky. A je to.

No jo, on už je konec článku. To jsme se toho dozvěděli. Tak škrtněme ty pindy a stvořme krásný, nový článek.

Klaus se hodně podobá Havlovi

Oba dva mají zkušenost a dokázali si vybudovat silnou pozici. Počet vetovaných zákonů a udělených milostí je v přepočtu na jednotku času přibližně stejný. Oba se v době vládní krize chovali státnicky.

Shrňme tedy na závěr, že v oblasti vnitřní politiky jsou si zatím Havel a Klaus daleko podobnější, než bychom na základě jejich sporů a deklarovaných postojů mohli očekávat.

Teda to z toho ale vylezla pitomost, viďte, pane Cabado.

4 komentáře:

  1. Zapomněl na jednu důležitou podobnost!!! Jsou oba šedovlasí!

    OdpovědětVymazat
  2. a oba jsou falesni a prazdni topolove

    OdpovědětVymazat
  3. tenhle článek je z hlediska faktů a argumentů na úrovni domácího úkolu tak z pátý třídy základní školy...jeden liberál,druhej apolitik,jeden má spíš libertární pohled proamerickej druhej naprosto protiintegrační.stejný jsou jen v tom,že jsou oba chlapi...co se počtu vetovaných zákonů týče tak je to celkem logický,když Klaus kontruje vládě soc. demokratů a Havel kontroval vládě víceméně ODS v době těch největších státních zločinů....to je jejich podobnost.

    OdpovědětVymazat