Rozhodnutí padlo, kupuji lyže

Není možné žít pod Alpami a nelyžovat.

Potřebuji lyže, vysvětlil jsem přátelům a ti mi dali doporučení na obchody s lyžemi. Není třeba nákup zbytečně protahovat, obchody jsem si prostě utřídil podle abecedy a zamířil do prvního v pořadí.

Prohlédl jsem si vystavené lyže a nebyl jsem spokojen. Ca va? ptá se prodavač. Nech si svoje savíky a zavolej mi vedoucího. A poklusem! Hlas jsem nezvedl, jenom trochu obočí. Co se budu rozčilovat.

Račte si řát? Vedoucí bezpyskáč. Rád bych si u vás koupil lyže, svěřil jsem se mu. Vedoucí se uklonil a zamířil k vystaveným modelům. Zarazil jsem ho. Ty ne, chci lyže Völkl. Lyže, na kterých jezdí náš pan prezident. Vedoucí zamrkal.

Váš prezident nelyžuje? otázal jsem se zájmem. To dělá chybu. Náš prezident je veliký sportovec. A lyžuje zásadně na lyžích Völkl, jednou jsem to viděl na takové velké fotce.

Vedoucí si začal něco šeptat s prodavačem. Co je šeptem, to je čertem, pošťouchl jsem je, protože bylo před Mikulášem a přišlo mi to tedy dvojnásob vtipné.

A vida, už je přinášejí. Mé nové lyže. Přesně takové, o které se opírá náš pan prezident. Podpultové zboží. A ještě hůlky, ty jsou důležité. Bez hůlek se nemůžete odpichovat. Říká se, že na délce hůlek hodně záleží, ale není to pravda. Nejdůležitější je barva. Aby vám pěkně ladily k lyžím. Jinak nemáte šanci na sjezdovce někoho zaujmout, ani když se odpichujete oběma hůlkama najednou.

Vázaní, no to je těžké. Nevím, čím se pan prezident k lyžím přivazuje. Poručil jsem si Marker, mám na ně hezké vzpomínky z dětství.

A lyžáky, naboso po ránu nelyžuji. Tohle jsou lyžáky? Však to vypadá jako kolečkové brusle, akorát tomu chybějí ta kolečka. Dejte mi Salomony, to jsou dobré brusle. Černé nechci! V černých jsem lyžoval loni a připadal jsem si jak černý mstitel. Něco světlejšího, tak.

Než mi namontují vázaní, přečtu si návod k lyžákům. U lyží žádný nebyl, to každý ví, že se lyže nestrkají do mikrovlnky. A vida, doporučení: Nelyžujte pod vlivem alkoholu. Kdo to vlastně loni po těch čtyřech panácích dostal nápad sjet si v noci na neosvětlenou sjezdovku? To byla jízda, která mě zocelila. Dneska už sjedu všechno.

A tak mám lyže, ale co, nemusí každý vědět. Jdu do práce a tvářím se neutrálně. To umím, odkoukal jsem to od svého mýdla. Mydlím si to po chodbě a vidím ty zvědavé pohledy. Tak co, máš? Lyže, koupil sis lyže? Tož koupil, co by ne. A jaké, pověz! Tož tak. Šedivé s jemným proužkem. Co jim budu povídat o našem panu prezidentovi!

3 komentáře:

  1. Bohužel sis vybral blbě. Náš pan prezident se sice na obrázku opíral o Volkle ale sám ve skutečnosti jezdí na Headech.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak takhle vymrzovat tady, tak nelyžuju nikdy:)

    OdpovědětVymazat
  3. Zdá se, ze od středoškolského výcviku ses zlepšil (v počtu panáků). Minimálně už víš, jaké lýže si koupit. Ale pozor na kalibry typu Konrád - pirát sjezdovek. Před těmi Tě nezachrání ni prezidentski.

    OdpovědětVymazat