Výborné SuperMemo

SuperMemo je program, který mohu skutečně vřele doporučit, pokud se potřebujete naučit něco zaznamenatelné ve formátu otázka - odpověď. Máte-li čas a vytrvalost.

Své první SuperMemo jsem si koupil ve čtvrťáku na průmyslovce. Bál jsem se maturity z literatury a doufal jsem, že mi SuperMemo pomůže naučit se všechny ty autory a jejich díla. Výsledek tehdy zcela předčil mé očekávání. Učil jsem se nejvýše deset minut denně a za pár měsíců jsem uměl úplně všechno.

SuperMemo je program, který vám položí otázku, pak zobrazí správnou odpověď a vy sami se ohodnotíte. To je velmi chytré a zároveň rychlé - nic nepíšete, nemusíte se bát překlepů, které by vaši odpověď automaticky označily za chybnou, můžete na sebe být přísní (což vřele doporučuji). Podle ohodnocení SuperMemo počítá tzv. učící křivky a indexy zapomínání podle nějakých matic vymyšlených jistým polským matematikem a naplánuje vám zopakování každé otázky těsně předtím, než byste začali zapomínat její odpověď.

Pochopitelně nejlepší použití je na učení jazyků, ale tu literatura jsem zvládl stejně dobře.

Za pár týdnů až měsíců, kdy se vaše křivky stabilizují, to funguje naprosto perfektně - přestože máte v databázi několik tisíc slovíček, každý den jich opakujete jen několik desítek - a téměř všechna umíte!

Nutnou podmínku je pochopitelně sednout k učení každý den. Skluz se sice dá dohnat, ale stojí to víc úsilí. A když se vrátíte z dvoutýdenní dovolené, sednete k počítači a ten vám hlásí, že je třeba procvičit pět set slovíček, tak to vzdáte. Mně se to takhle už stalo několikrát. Vykašlal jsem se na anglická slovíčka a vrátil jsem se k nim až po několika měsících či letech - pěkně od začátku.

Jakýmsi zázrakem funguje mé SuperMemo pro Windows 3.1 i pod XP. A tak jsem se letos v létě začal opět učit, tentokrát anglická a francouzská slovíčka. A už jsem plánoval, jak na Vánoce povezu do Prahy i svůj počítač, abych si nevytvořil ten ošidný skluz.

Ale - osud zasáhl. Pořídil jsem si Palm a světe div se, SuperMemo existuje i ve verzi pro Palm! Byla mi odňata i ta poslední výmluva, proč se přestat učit. Během dvou dnů jsem na demoverzi odzkoušel konverzi databází (bohužel bez možnosti přenést učící křivky, takže jedu opět od začátku), s programem jsem zcela spokojen, včera jsem zaplatil pouhých 16 amerických dolarů za plnou verzi a je to.

A jednou toho možná budu umět tolik, že se mi to už nevejde do palmpaměti a budu si muset koupit nový stroj. Odhaduju to tak na dva roky.

Mimochodem, pokud jste také pojali touhu vylepšit svou slovní zásobu: SuperMemo pro Windows 3.1 už je šířeno jako freeware.

Žádné komentáře:

Okomentovat