Amerika žije ve světě predikátové logiky prvního řádu

A proto Kerry nezvítězil...

Neboť z tvrzení "John Kerry se chce stát prezidentem USA" a "prezidentem USA je George W. Bush" plyne "John Kerry se chce stát Georgem W. Bushem". A to by mu manželka nedovolila...

7 komentářů:

  1. Obávám se, že Američané, kteří volili Bushe, nevědí ani co je "predikátová" ani co je "logika". Zato dobře vědí, že nechtějí za deset let do práce jezdit na kole a mít za sousedy homosexuální rodinku.

    OdpovědětVymazat
  2. Bohužel to z toho ovšem neplyne, ani v predikátové logice prvního řádu...

    OdpovědětVymazat
  3. "Bohužel" ve smyslu "jo, je to vtipný příspěvek, ale jeho kvalitu kalí z mého pohledu to, že není pravdivý, tj. že ze zmiňovaných dvou vět ta třetí v predikátové logice prvního řádu neplyne".

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to zkusme...chce_se_stát(kerry, prezident)prezident = bushNeplyne?

    OdpovědětVymazat
  5. Prezidenta podle me nemuzes analyzovat jako individuum, spis jako predikat. Jenze pak je zas problem s tim chce stat. Takze se vzdavam - kdyz se to analyzuje tak, jak jsi to udelal ty, tak to z toho plyne, otazkou zustava, jestli je ta analyza spravna (a je pravda, ze jsem se pri tom prvnim vykriku nechal svest vzpominkami na intenzionalni logiku, neuvedomiv si, ze v predikatove logice prvniho radu to pujde takhle jednoduse).

    OdpovědětVymazat