Extrémně důležitá funkce bloguje.cz: Hledáme jméno!

Artur Dent souhlasil s tím, že implementuje naprosto klíčovou funkci, kterou popíšu níže, pokud se pro ni podaří najít dostatečně úderné jméno. A nesmí to být rubrika, kategorie, oblast ani téma.

Nápad jest tento: Vytvořit potenční síť témat, která budou ortogonální k současným rubrikám. (Pokud jste už pochopili, o co jde, nemusíte číst dál, a rovnou napište do komentářů vhodný název.)

Příklad: Máte na blogu rubriky Ze života hmyzu a Ze života Fandy Blogera. Podobným způsobem budete vytvářet témata, kterých bude z jistých důvodů víc než rubrik. Napsali jste článek Karafiátovi Broučci (rubrika Ze života hmyzu), proto vytvoříte témata Karafiát a Broučci a článek zařadíte do obou témat. O pár měsíců později napíšete článek Co jsem si přečetl (rubrika Ze života Fandy Blogera), a protože jste si přečetli Broučky, zařadíte ho do tématu Broučci.

Tím se u článku Karafiátovi Broučci automaticky objeví odkazy na související články - Co jsem si přečetl (a vice versa).

Za pár měsíců napíšete článek Dostal jsem karafiát, zařadíte ho do tématu Karafiát a výsledek je tento:

Karafiátovi Broučci - související články Co jsem si přečetl, Dostal jsem karafiát
Co jsem si přečetl - související články Karafiátovi broučci
Dostal jsem karafiát - související články Karafiátovi Broučci

Toto souvisení je tedy nezávislé na rubrikách, a navíc můžete pro každý článek vybrat vhodnou podmnožinu témat (a nikoli jen nejvýše jedno, jak je tomu u rubrik).

Pokud budete témata používat s rozmyslem, dostane se vašim čtenářům zcela automaticky bohatě odkazů na související články a vy nemusíte dohledávat a ručně dopisovat, že jste o tomto tématu už jednou (dvakrát, pětkrát) psali.

Srozumitelné? Jenomže Arturovi se nelíbí název témata. Takže jak?

12 komentářů:

  1. leda tak suplata... uz ted hojne vyuzivana

    OdpovědětVymazat
  2. ked uz.. nie je proste jednoduchsie pri pisani clanku pouzit klucove slova a suvislosti hladat podla nich?aj tak ich budu vyplnat naprosti fanatici.

    OdpovědětVymazat
  3. My na to používáme výraz Související články. :-) Easy peasy.A zda použít přímo přiřazení nebo keywordy, to už je na uvážení...obojí má své pro a proti.

    OdpovědětVymazat
  4. Tedy jestli mohu, redakční systémy tohle běžně řeší sestavou klíčových slov, které jsou nezávislé na rubrice. Píšeš článek o broučcích, dáš ho do kategorie Literatura mládí. A pak ho popíšeš klíčovými slovy: brouci, hmyz, literatura, Karafiát, růže atd...A když někdo na ten článek klikne, tak mu to dole vypíše články, které obsahují alespoň jedno to klíčové slovo. Užije se s tím spousta legrace a jestli to tam Arthur přidělá, zadělá si na parádní problémy ;)Čest do ženevy, mám zase chuť se stavit, až se poženu do Cannes... :)

    OdpovědětVymazat
  5. Z diskuse off-blog vylezly dva poetické názvy: semínka nebo drápečky.

    OdpovědětVymazat
  6. - souvislosti - kastlíky, fochy, hromádky- hrobečky ;-)- oddělení- kanályVýhodou klíčových slov je neomezený počet. Ale pokud to spravne chapu, tady by melo jit o nejaky omezeny pocet "temat", třeba s vlastním RSS kanálem (proto kanály) ?

    OdpovědětVymazat
  7. No, mé zadání zní na neomezený počet, rozdíl mezi vybíráním ze seznamu a popisováním klíčových slov vidím v tom, že při vybírání vidím všechna již existující témata, takže to snáze přiřadím, zatímco u klíčových slov se překlepnu, místo literatura napíšu knížky apod. - a jsem kde? Tam, kde jsem nechtěl být.

    OdpovědětVymazat
  8. skatulkyrodiny, příbuzenstvokupky, balíčkykapššičkya vůbec mě nic nenapadá. Chtělo by to flaššštičku na povzbuzeni fantazie :-)

    OdpovědětVymazat
  9. ja si myslim, ze je to presne uloha pre kľúčové slová.Počúval by som inak, čo hovorí Marigold (Zandl), myslím si, že má reálne skúsenosti ;-)

    OdpovědětVymazat
  10. Petře, pokud se ti nelíbí zadávání klíčových slov ručně, můžeš vybírat ze seznamu již použitých klíčových slov nebo přidáním dalších. I to se dá hezky udělat, moc pěkně to má udělané Oris (RS Mafry).

    OdpovědětVymazat
  11. ad: zadání zní na neomezený počet a výběr ze seznamuV tomhle vidím jedno riziko: pokud se ten seznam příliš natáhne, přestane být použitelným. Pokud napíšu příspěvek a budu chtít hledat mezi 250 slovy, kam patří, začnu šilhat a nechám toho.Mně připadají reálné dvě možnosti: Omezený pořet "témat" nebo klíčová slova. A koneckonců možná obojí, ono se to nevylučuje :-)

    OdpovědětVymazat