Coming out I

V životě muže nastávají chvíle, kdy musí celému světu vykřičet svou pravdu. Přiznat se a hrdě kráčet dál. Ta chvíle právě přišla.

$$OBR3561$$ Dnes jsme na francouzštině probírali slovíčka týkající se domácích prací. Učitelka vyzvídala: Co děláte každý den? Nebo možná každý druhý den... Pak zachytila můj zoufalý výraz. Někdo možná jenom každý třetí den... Myjete co? Ná-do-bí!

Zastyděl jsem se, ale neměl jsem odvahu se vztyčit a říct to naplno: Tento rok jsem ještě nádobí nemyl! Kdo by se babral s mytím nádobí, když je dnes nové nádobí tak levné?

Nutno říct, že ostatní domácí práce mi nedělají problémy. Každý měsíc poctivě vyluxuji, zametu, setřu prach ze svých cédéček, umyju umyvadlo a vanu, vyperu, odnesu košile do čistírny a pomodlím se za déšť, který umyje okna. Ale přínos papírových talířů a umělohmotných kelímků pro naši společnost je stále podceňován. A mám pocit, že výrobci jarů, houbiček na nádobí, odkapávačů, utěrek a myček v tom mají nějakým způsobem prsty.

Pak mi to ale stejně vrtalo hlavou. Ona to vlastně není až tak velká práce, to umýt. Těch mých dvacet talířů, padesát skleniček a pár sad příborů, to přece musím mít za pár hodin hotové... A tak jsem svůj původní závazek, že do půlky února 2004 to špinavé nádobí zlikviduji libovolnými prostředky, odvážně změnil na umytí.

A zároveň jsem usoudil, že je potřeba se veřejně přiznat. Ke všemu! To jsem pochopitelně vzápětí zavrhl. Takovou smršť bych nepřežil ani já, ani svět. Je zapotřebí vše pečlivě dávkovat. Takže dnes přicházím na světlo boží se svou úchylnou knihovničkou a příště si povíme něco o buržoazních bohémech.

10 komentářů:

  1. nádobí nemeju. kvůli tomu ani nevařím a to, že v bytě máme sporák, jsem zjistil až po roce, když se mi přistěhovali noví spolubydlící. bratře! :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Palstové nádobí je neekologické, hrozně zatěžuje přírodu a zvířata.

    OdpovědětVymazat
  3. Správně, staromládenecká domácnost vystačí s jedním permanentně recyklovaným talířem (doporučuji hluboký), skleničkou, lžičkou a ostrým nožem. (Ale obávám se, že na to, abych come-outoval svůj jídelníček a recepty na úpravu obilných vloček stokrát jinak, odvahu asi nenajdu - jeden nikdy neví, kdy se ke blogu dostanou rodiče :-)Samozřejmě, pokud pán musí mít něco extra jako nilského okouna se zrajícím kozým sýrem sypaného rozmarýnem (http://www.bloguje.cz/blogy/chinin/9718_item), to je pak těžké... Ovšem plastikový pekáč a pánev myslím ještě nikdo nevymyslel... že by celoteflonové?

    OdpovědětVymazat
  4. Pánové! Neuvažujete o hausfrau? :-)

    OdpovědětVymazat
  5. ad 5No... možná... kolik bereš na hodinu?

    OdpovědětVymazat
  6. No, ehm... ještě to zvážím...

    OdpovědětVymazat
  7. Blázníš? Ilegální imigrantka bez pracovního povolení si nemá co poroučet, třeba by stačila trocha pomyjí a místo na spacák v kotelně.Re [7]: Jo, tak jednu přesně takovouhle si kamarád taky pořídil; pak musel vypovědět opravdovou ženu na úklid (paní domu pořád remcala, že ona to zvládne líp a nepoleze jim tam cizí člověk), nikdy nemá čas na kamarády a ještě ke všemu ze vší té pravidelné domácí stravy začal tloustnout. Osud strašnější než smrt... :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Re(9): Takové nebezpečí z mé strany nehrozí.:-)

    OdpovědětVymazat