Jsem R. R. Raskolnikov, bývalý student

Protože zabít nebo stříhat film, to už vyjde nastejno.

Nejdřív si tím zaplácáte několik desítek gigabajtů. Pak z té masy vyrábíte původní kratičké klapky. "Přijde na nádraží, koupí si lístek a čeká na vlak." Jedna věta ve scénáři, patnáct klapek, jen to fikne.



Pak si je pouštíte furt dokola, a pomalu zjišťujete, že ten původní obraz, který máte v hlavě, z tohodle materiálu prostě nevykouzlíte. Ještě pětkrát dokola, a čekáte, až vykrystalizuje něco nového. Pokud snad náhodou ano, brzy zjistíte, že to stejně nedává smysl.



Když už konečně poskládáte záběry na jednotlivé cestující ve vlaku tak, aby jeden člověk nebyl v tunelu, zatímco ostatní projížději malebnou krajinkou, zjistíte, že za každým člověkem ubíhá ta krajina jinak rychle.



Potupně odhalujete pravidla, které se studenti filmového střihu jistě učí už v prvním semestru. Jste okouzleni tím, že předsunutím zvukového střihu před obrazový docílíte nečekané kompaktnosti, a neuvěřitelně zíráte na to, jak zvuková kulisa z klapky 03/23 umístěná do klapek 05/08 až 06/03 dokáže zařídit, že vy sami věříte té lži, že se ti lidé před chvíli setkali v podchodu a teď přicházejí k pokladnám.



A po třech dnech máte hotových sestříhaných pět a půl minuty a už se na to nemůžete koukat, jak je vám z toho zle. Víš, Rabíne - víš, Rabíne - víš Rabíne - víšrabíne - višrabine - viš-ra-bi-ne-vi-šra-bí-me-drncy-drncy jede vláček motoráček, kolik vozů asi má?

12 komentářů:

  1. je mi tě líto, střihoruký Petře:)

    OdpovědětVymazat
  2. Ale víte, co mě na tom těší? Ty české reálie! Jak Lobo přijde na nádraží k pokladně, slušně pozdraví, pak sedm a půl vteřiny čeká, až se k němu babka otočí, stačí říct jenom "já bych" a další čtyři sekundy čeká, až babka vyřídí něco důležitýho, až je mu konečně téměř umožněno koupit si lístek. Prostě spektákl!

    OdpovědětVymazat
  3. už ti z toho jebe, co? :-))

    OdpovědětVymazat
  4. Zatni zuby. Nebo si dej chvilku oraz :) Koneckonců je to Experimentální film, ne? :)

    OdpovědětVymazat
  5. víš Rabíne, některé ženy je lepší nepotkat... tím méně o nich točit film...což mi připomíná, že bych chtěla pokračování Koloušků... tak ti přemýšlím od čeho by se odvíjela dějová linie...jestli to má být děj před Koloušky jedna, kde se dozvíme něco z biografie hrdinů... nebo po prvním filmu, tedy stíhání vampírobijcem, velkolepá muzikální scéna, kde se Rabín vyzná ze svého skutečného citu ke Kačenovi, případně, zda má jít o děj odvíjející se kolem dětí mrtvých, kteří mstí své rodiče...

    OdpovědětVymazat
  6. Už nikdy, opakuji nikdy, nechci hrát ve filmu!!! Ale kdyby třeba Křižník odjel s Helenkou k móři, kde by ji nechal sežrat žralokem, tak bych si možná dala říct :-)

    OdpovědětVymazat
  7. loar: to už by nebylo ono, čelisti už tu byly :o) ale možná kdybys tam měla nějaké pěkné hudební číslo, to by sis dala říci? :o)))

    OdpovědětVymazat
  8. No, kdybych si mohla zahrát na Enimenův nástroj, tak možná jo... :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Obávám se, že Enimen na svůj nástroj nejraději hraje sám...

    OdpovědětVymazat
  10. Zapíííírat nechci, nejsem zvyklý lháááti!

    OdpovědětVymazat