Pečeme štrůdl

Existují jisté zásadní rozdíly mezi českými a švýcarskými štrůdly, a to zejména... ale ne, až po ouvertuře.

Ouvertura

S jistými skutečnostmi je prostě třeba se smířit. Něco z toho už proniklo i na český trh jako výdobytek trhu bez přívlastků. Oškrábané brambory. Nastrouhaný sýr. Upečená bábovka za čtyři stovky.

Ve Švýcarsku to jde mnohem dál. Patnáct druhů bábovek za čtyři stovky. Předpečené tohle, uvařené tamto. Polévka v konzervě. Hotová omáčka v pytlíku. Špek nakrájený na kostičky. Oloupaná a nakrájená jablka. Jenomže ke štrůdlu se přiblížíme z jiné strany.

Štrůdl

Recept jest tento: Do těsta zabalíte, co vás napadne, namátkou např. jablka v menších kouscích, skořici v miniaturních kouscích, cukr, ořechy s výjmkou kokosových v celku apod. Dáte to péct a pak to co nejrychleji sníte, aby vám to nesnědl někdo jiný.

Zbývá tedy těsto. Nejlíp když koupíte listové. Takový balíček, obvykle zmrazený, necháte rozmrznout a pak válíte a válíte, kdo převálí, ten přehne a válí dál, a když přehnete a převálíte několikrát, tak získáte přiblížně to, co byste získat měli, a můžete do těsta směle metat jablka.

A teď si přiznejme, že válet těsto zase taková zábava není. Furt se to trhá, lepí, válí špatným směrem, je v moc mouky nebo zase málo mouky, prostě děs a hrůza. Ve chvíli, kdy se vám půl těsta zamotala do vlasů, mouka dělá v ústech a v očích neplechu, omylem jste se opřeli do připravených jablek a pustili jste si na nohu váleček, jste zralí na převoz do Švýcarska.

Střih

Běžná švýcarská samoobsluha. Rodina poklidně kráčí za nákupním vozíkem, který tlačí nejstarší dítě. "Neupečeme si štrůdl?" ptá se žena, muž pokyvuje hlavou a děti výskají. Žena zamíří k chladicím boxům, bere do ruky krabičku těsta a vkládá jej do košíku.

Záběr na nápis na krabičce, detail: Těsto na štrůdl. Již rozválené. 4 ks o velikosti 37 x 40 cm.