Pár postřehů ze sněmovny

Dnešní ostře sledované přehlasování dépéháčkového veta bylo místy i veselé.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Petr Ibl říká: "Vážená sněmovno, žádám v tuto chvíli o pětiminutovou pauzu, abych si ujednotil, jak mám hlasovat." To v překladu znamená: Potřebujeme pět minut na to, abychom dostali Svobodu do jednacího sálu.

Poslanec Michal Doktor se křečovitě snaží žertovat: "Já jsem přemýšlel o tom, znám-li vůbec jednu jedinou bytost, které přijetí tohoto zákona prospěje. Včera jsem s jistou úlevou zjistil, že již konečně vím, komu má tento zákon prospět - kocourovi Alexandra Mitrofanova. On totiž napsal ve svém článku popisujícím atmosféru úterka tohoto týdne, že zatímco nedokáže svému kocourovi vysvětlit, proč tato vláda zdraží jeho oblíbené pamlsky, alespoň ho při rozpravě vedené na téma DPH naučí slušným mravům a naučí ho chodit po stole."

Nejzajímavější ale byla filipika Vojtěcha Filipa:



"Největší hrůza, kterou jsem našel v zákoně, je absolutní legislativní nedostatek ve srovnání jednotlivých daňových položek. Zákon v příloze vymezuje zboží se sníženou sazbou dvěma způsoby, jednak slovním způsobem, jednak číselným odkazem na harmonizovaný systém číselného označení zboží, který je a byl všeobecně používán v celním sazebníku. Problém je v tom, že slovní použití a číselník se nekryjí a zákon neuvádí, který z nich má přednost."

"Musel bych se bavit tím, že ve snížené sazbě, a to v rozporu s direktivou [Evropské unie], jsou nejen opice, morčata a papoušci nebo akvarijní rybičky, konopí, listy koky a řada dalších položek. Mnohem horší je, že například mezi potraviny podle sazebníku by patřila síra, písek, kámen, samozřejmě vedle kuchyňské soli."

"Kvalita zákona vůbec neodpovídá tomu, že vláda na ní pracovala dvanáct či třináct měsíců. Můžeme se tedy těšit jedině z toho, že prodávající budou postiženi protievropskou daní, budou si stěžovat v Bruselu, a Česká republika dostane od Evropského soudu pokutu. Nejspíše zaplatíme více, než budeme neoprávněně vybírat na daních."

"My jsme samozřejmě usoudili, že mořské delikatesy, jako jsou krabi, krevety, plži, mlži, hlavonožci, korýši, je třeba zatížit základní sazbou. Ale jelikož struktura celního sazebníku byla pravděpodobně tvůrcům zákona utajena, postihli jsme tyto tvory pouze ve stavu živém, nikoliv konzervovaném, takže stejně ty konzervy budou v jiné sazbě."

"Prosím vás, to se za tu práci ministerstva a legislativní rady nikdo z vás nestydí?"

2 komentáře:

  1. Tak ono se pořád něco zdražuje. Já jsem ráda, že se nezdražily vstupenky do kina a na koncerty, ty by postihlo více lidí než zdraženi konzerv s krevetami (aspoň mezi mladými). Lidi aspon budou méně konzumovat maso.

    OdpovědětVymazat
  2. Jo zdraří se lecos, ale zaznamenal jsem, že prý díky nově vzniklé konstelace daní a cel dojde ke zlevnění některých výrobků, například elektrických tirbogenerátorů. Tak to mi připomíná otřepanou frázi, že zdražení rohlíků a mléka bude kompenzováno zlevněním lokomotiv. Chosé

    OdpovědětVymazat