Jak mi vína a jídla zkazila víkend

Objednal jsem si super luxusní knihu a on je šunt...

Koupil jsem si Velkou knihu o kráse snoubení vín a pokrmů. Nějak jsem si při té internetové objednávce nevšiml, že je to kniha rozměrově malá a navíc brožovaná. Mělo mě to varovat.

Což o to, nápad je to pěkný. Na jedné stránce popis dobrého českého či moravského vína, na protější stránce recept, který se k vínu hodí. Z tohoto hlediska je to opravdu dobrá kniha. Jenomže...

Ty recepty jsou místy divné. Dvacet kuliček černého pepře a nového koření - to znamená 20 + 20 nebo 10 + 10 nebo ještě něco jiného? Máte-li doma trochu smetany [...] vmíchejte celou smetanu - no jo, ale celá trocha smetany je přibližně kolik?

Kniha je plná chybějících čárek. Vím, nezní to příliš dobře, ale pořád lépe než prázdná chybějících čárek. A když už snad na nějakou tu mezivětnou čárku dojde, čirou náhodou není mezi větami. To mě úplně fascinuje, na takový výtvor se dokážu dívat celé minuty: K tomu potřebujete stejně, jako kuchař na lodi, svíčkovou.

Zdrobněliny! Z toho chcípnu! Že na mě šišlají prodavačky v obchodech, na to už jsem si téměř zvykl, ale proč na mě šišlá knížka? K masíčku trochu zeleninky a máme prima obídek.

Posledních stránky jsou věnovány veselým příhodám z natáčení. Prý film o filmu, že je to v módě, ho ho prsk, to jsem se smíchy zakuckal. No ale vážně to je klenot. Příhoda střídá příhodu a ani jedna není vtipná. Kdyby byla některá z nich aspoň trapná, ale kdepak. Pocit trapnosti zůstává spíš z knížky, jejíž milí a hodní sponzoři se tak nějak obtiskli, kam mohli. I recepty dostaly co proto: Pánev odložíme na nerezovou podložku firmy XY...

Jdu si uvařit čaj. Pořádný, bez zdrobnělin, bez koření, bez smetany, bez sponzorů.

18 komentářů:

  1. Jo, není nad čajíček v pěkném hrníčku (od firmičky Řetězka a spol.), s citrónečkem a medíčkem.

    OdpovědětVymazat
  2. Jakmile se něco jmenuje "Velká kniha čehokoli", obvykle do bývá optimalizováno pro použití jako tzv. dárková publikace. To je něco, co se dá použít jako dárek, když už nevíme co. Hezky to zvenku vypadá.

    OdpovědětVymazat
  3. ad [1]No když už jsme u toho, tak firmička Řetězička a společek mi furt ještě dluží jeden hrneček. :-)ad [2]No právě, proto bych čekal pevné desky a formát větší než A4. Ale nedočkal jsem se...

    OdpovědětVymazat
  4. Tohle mi přišlo taky - 3x. :o/

    OdpovědětVymazat
  5. No jo, není nad kvalitní spam, už to skoro nestíhám mazat...

    OdpovědětVymazat
  6. I only wanted to sign in,to let you know that I were here.Horst

    OdpovědětVymazat
  7. Chtěl jsem říct téměř!

    OdpovědětVymazat
  8. Thanks for all the hard work. You are providing a great service.

    OdpovědětVymazat
  9. Díky za všechnu tvrdou práci. Poskytuješ velkou službu.

    OdpovědětVymazat
  10. Poskytuješ skvělou službu. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Děkuji, přátelé - leč pozor, zapomněli jste uvést odkaz na některé vám milé weby!

    OdpovědětVymazat
  12. Ach jo! Takovou práci jsem si s tím dala - a systém to nevzal!

    OdpovědětVymazat
  13. I only wanted to sign in,to let you know that I were here.

    OdpovědětVymazat
  14. Nein, ich bin in Wuppertal!

    OdpovědětVymazat