Francouzská cibulačka

recept pro deset osob

Kilo a půl cibule nakrájej na kolečka; čím větší cibule, tím lepší. Pětilitrový hrnec postav na oheň, vhoď do něj máslo a pak hned cibuli. Oheň spíše střední, aby se cibule nepřipekla a másla nebylo třeba moc.

Vařečkou proštouchávej cibuli a míchej, snaž se oddělit jednotlivá kolečka. Cibule za čas trochu zezlátne a změkne, zplihne. Oheň utlum a rozmíchej čtyři lžíce hladké mouky v hrnečku vody, aby nezůstaly žmolky. Vlij ji do hrnce, dolij vodou, aby vody bylo na čtyři litry, a oheň pusť na maximum.

Vhoď do hrnce čtyři kostky zeleninového bujónu, osol dle chuti, přidej dva listy bobkového listu, aspoň deset kuliček černého pepře, posypej tymiánem, abys jej všude viděl, a čerstvou pokrájenou pažitkou. Promíchej a čekej, až voda začne vřít.

Během čekání je nevhodnější čas k ochutnání a doladění chuti solí a tymiánem.

Jak voda začne bublat, stáhni oheň, přikryj hrnec pokličkou a vyčkej ještě dvacet minut. V té době si nahrubo nastrouhej tři sta gramů tvrdého sýru.

Pak přilej do hrnce tři deci cabernetu sauvignonu.

Rozlévej polévku do talířů, každému pak navrch přihoď opečené plátky veky a zasypej je nastrouhaným sýrem.

Neděláš-li polévky pro tolik lidí, zvaž i tuto variantu: Během dvacetiminutového čekání předehřej troubu na plný výkon, vekou a sýrem pokryj polévku přimo v hrnci a celé nech zapéct, až se sýr bude zlatě roztékat.

2 komentáře: