Matematik týdne

Byl bych řekl, že dvě stě padesát bez dvaceti je dvě stě třicet.

Ivan Kytka ilustruje: "Rozdíl v ceně cigaret zakoupených v Británii (v přepočtu 250 Kč za krabičku) a pořízených v Lotyšsku (20 Kč za krabičku) činí 1200 procent."

Za tento gigantický výpočet si Kytka zaslouží titul Matematik týdne. Nechť jej věnčí.

8 komentářů:

  1. Ach, ta trojčlenka. Žel jsem na tom stejně jako Ivan Kytka.

    OdpovědětVymazat
  2. chrisamber.bloguje.cz16. listopadu 2006 v 22:08

    s tímhle bych mohl oslňovat u maturity :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak já nevím. Ale přece více než 100 procent je nesmysl.

    OdpovědětVymazat
  4. Ono u cen je přepočet na procenta ošidný. Dám příklad obchodní matematiky: kupujete produkt za 100 Kč a prodáváte ho za 150 Kč. Jaká je vaše marže? Laik řekně 50%. Ale odborník řekne 33,33%. Protože je rozdíl mezi tím, kolik na čem mám a kolik z čeho mám. K procentům mám pěknou historku. Kdosi kdesi kdysi jel autem a zastavil ho policista. \"Vážený pane řidiči, jestlipak víte, že jste 120% rychlostí, než je tady povoleno?\" \"Ale pane policisto, co mi to tady vykládáte. Procent je přeci jen 100.\" \"Nojo, pravda. To máme asi rozbitý radar. Můžete jet, nashledanou.\"

    OdpovědětVymazat
  5. Chyba spis bude na vasem prijimaci. Vzhledem k tomu, ze rozdil se v procentech moc casto neuvadi, tak neni zadna presna definice. No a tak bych nic nemel proti: 230/20 = 11.5 = 1150% ... zaokrouhleno na 2 platne cislice (protoze ostatne vstup byl zadan s touto presnosti) ... 1200%

    OdpovědětVymazat
  6. m: Au, au, opravdu z matfyzu?

    OdpovědětVymazat
  7. White dog: jasně, těch 50% je totiž přirážka...

    OdpovědětVymazat