Nechte mě žít na dluh!

V Americe jsou lidé přátelští a důvěřiví. Co jim řeknete, tomu věří, a nepotřebují žádné průkazy, kartičky ani potvzení. Má to ovšem jednu výjimku: Nevěří vám, že nemáte dluhy.

Nemít dluhy je tak netypické, že to prostě nemůže být pravda: buď schováváte své tajné dluhy nebo falšujete svůj věk a o velké přestávce musíte být zpátky ve škole.

Slušný člověk má dluhy a splácí je - a když je otázán, uvede, které společnosti dluží, tato potvrdí, že dotyčný splácí, a vše je v pořádku. Pokud dluhy máte a nesplácíte je, tak raději mlčíte. A pokud dluhy nemáte, tak taky mlčíte, ergo dluhy máte a nesplácíte je. Matfyzácké srdce pláče.

Chce-li člověk zůstat slušný, musí se tedy zadlužit. Ovšem je krize, dneska si nemůžete jen tak od někoho půjčit peníze. Zadlužit se může jen ten, kdo - ano, tušíte správně - má dluhy a splácí je. Credit history nade vše!

Naštěstí existuje podvůdek, kterému se říká secured credit. K tomu, abyste získali zajištěný úvěr, je ale potřeba mít dvojnásobek peněz. Požádáte si o secured kreditku s limitem tisíc dolarů, ten tisíc musíte rovnou zaplatit, a když pak na tu kreditku tu tisícovku utratíte, musíte ji zaplatit ještě jednou - ta první platba je jenom taková pojistka. A když jste hodní celý rok, vrátí vám i tu první zaplacenou tisícovku a povolí skutečné zadlužení.

Tak jsem si tedy nechal zřídit secured kreditku, a když přijela Ludmila, nechal jsem ji zapsat jako spoluvlastníka našeho bankovnho účtu a chtěl jsem, aby taky dostala tuhle legrační kreditku. Znáte to, jeden účet, ale kartu k němu mají dva lidé.

Paní bankovní se ale nechala slyšet, že to není možné, a že snad jedině úplně separátní kreditku. Inu, proč ne. Vyplnili jsme žádost, aby Ludmila dostala kreditku, přičemž úvěr se bude splácet z našeho společného účtu, na který chodí moje výplata.

Žádost byla zamítnuta, protože Ludmila nemá žádný příjem. Jdeme tedy zase do banky, tentokrát za jinou paní bankovní, a ta se diví, proč tedy nemáme kartu na společný účet, a my se divíme, že by najednou šlo, co před dvěma týdny nešlo, ale pak se ukáže, že to skutečně nejde, protože o přidání druhé karty je možno žádat pouze při nové žádosti. Když už jsem já kartu dostal, nikoho přidat nemůžu.

Tak tedy vymýšlíme, jak to udělat, a paní bankovní napadne, že bych si tedy mohl požádat o další kreditku a uvést rovnou Ludmilu. Nakonec si po telefonu povidám s kreditní specialistkou.

- No to nebude možné, protože vy už jednu kartu máte, takže si nemůžete požádat o novou.
- Tak co byste nám radila?
- Mohl byste si tu první kartu zrušit a pak požádat o novou.
- To zní dobře, má to nějaké nevýhody?
- Tak ono to zrušení neproběhne hned, to může až čtyři týdny trvat.
- Čili mi říkáte, že budu šest týdnů bez karty, protože nejdřív se bude čtyři týdny rušit stará a pak dva týdny schvalovat nová.
- Já samozřejmě nezaručuju, že ta žádost o novou kartu bude schválená.
- Je snad nějaký důvod, proč by neměla být schválená? Jednu už jste mi schválili.
- No to ano, ale samozřejmě pokud kartu rušíte po měsíci užívání, je to podezřelé a může to být důvodem pro neschválení nové žádosti.
- Aha, takže budu šest týdnů čekat a pak se dozvím, že novou kartu nedostanu, protože jsem si zrušil starou? Uvědomujete si, že mluvíme o secured kreditce, kde ty dlužný peníze už stejně máte?
- Já vám nemůžu nic zaručit. Možná by se to zrušení dalo zařídit už za dva týdny. Můžu vám ještě nějak pomoct?
- Ne, děkuji, dělala jste, co jste mohla.

Paní bankovní chápe, že s kreditní specialistkou jsem nepořídil, a tak se zamyslí, z hlavy se jí zakouří, a předloží nám něco, co by nás v životě  nenapadlo.

Tak tedy: 1) Já kreditku mám a nechci se jí vzdát, dokud nedostaneme jinou. 2) Ludmilu k sobě přidat nemůžu, protože už kreditku mám. 3) Společnou žádost podat nemůžu, protože už kreditku mám. 4) Ludmile neschválí samostatnou kreditku, protože nemá příjem.

Řešení? Ludmila podá společnou žádost. Ona může, protože žádnou kreditku nemá, a protože bude žádost společná, počítá se do ní můj příjem.

Shrnutí: Ludmila žádá o kreditku, naše společné konto uvádí jako konto, ze kterého se bude dluh splácet: zamítnuto. Ludmila žádá o kreditku, naše společné konto uvádí jako konto, ze kterého se bude dluh splácet, a navíc žádá o kreditku pro mě: schváleno. Protože proč? Protože na to konto chodí stejná výplata jako předtím?

A já mám dvě kreditky. Což se opravdu, ale opravdu nesmí.

6 komentářů:

  1. Brutalne. Tento blog sa akosi prepracoval medzi moje najoblubenejsie. I ked je z osobneho zivota, ma sirsiu platnost. Knizna verzia anyone?

    OdpovědětVymazat
  2. paja-ostrovanka28. ledna 2010 v 11:32

    super. neni v bankach podezrele hodne jmen jako papadopoulos nebo kondis ci gramenos?? pak by to vysvetlovalo vse:))

    OdpovědětVymazat
  3. Hahahaha, směju se! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to je ještě lepší než FFUK. Amíci nezklamou nikdy.

    OdpovědětVymazat
  5. Amerika je opravdu země neskutečných možností... ale čemu se divit, že.

    OdpovědětVymazat