Jak Felix ovlivnil život mého jednotlivce

Jak tak brouzdám po gramci, zachytil jsem tam nějakou diskusi o nahrávkách, které ovlivnily životy jednotlivců. Každý měl uvést nejvýše jednu, a tak jsem i já zapřemýšlel.

Jistě, vybrat jednu jedinou nahrávku je nemožné. Ale když jsem si psal poznámky na papír a zase je přeškrtával, jedna mě zaujala o trochu víc než ostatní.

Kdysi jsem elévoval v jedněch lokálních novinách, a když jsem končil, dostal jsem na památku cédéčko. Mohl jsem si vybrat ze dvou. Mendelssohn a Mahler mi tehdy neříkali vůbec nic, tak jsem prostě jedno popadl a doma jsem si to pak pustil jednou, dvakrát, pěkrát denně. Skotská a Italská symfonie mě naprosto dostaly.

Později jsem poznal, že zrovna ta má nahrávka nestojí za moc, a kdesi jsem se dočetl o slavné Maagově nahrávce Skotské. Usilovně a neúspěšně jsem ji sháněl, a v tomto čase shánění jsem si ji vysnil. Dokonalá neexistující nahrávka se mi vryla do paměti. Co jiného jsem měl dělat, když ji údajně nebylo možné ani objednat?

A pak takhle jednou procházím v obchodě cédéčka, víceméně náhodně, a najednou ji držím v ruce. Úplně mě zamrazilo. Uslyším Maaga! Byla to ona. Přesně taková, jakou jsem si vysnil. Okouzlující.

Pár skladeb mě opravdu chytne za srdce. Ale jak jsem úzkostlivě doufal, že se skutečný Maag neodchýlí od mého Maaga v hlavě, na to nezapomenu.

Doporučené nahrávky:

Felix Mendelssohn-Bartholdy: Symfonie č. 3 a moll, Skotská
London Symphony Orchestra, Peter Maag, Decca

Felix Mendelssohn-Bartholdy: Symfonie č. 4 A dur, Italská
Wiener Philharmoniker, John Eliot Gardiner, DG

Žádné komentáře:

Okomentovat