Tři nejlepší písně by The Beatles

Ten parchant mě rozněžnil.


Totiž - maličký Péťa dostává do opatrování bé stovku a několik tajemných, neoznačených kotoučů ze sedmdesátých let. Dneska je pouštění muziky nuda - všechny ty cédéčka, empétrojky, hnus. Zabrat a otočit páčkou, roztočit řemen, nasadit a utáhnout kotouč, ta dnešní mládež už si ničeho neváží.

Zkoumání kotoučů. A kdo zpívá tohle, tati? Bítls? A znova a znova přetáčet kotouč a pouštět si to od začátku. A k tomu knížka Beatles v písních a v obrazech - s texty, ale kde byla tehdy angličtina a kde jsem byl já. Tak aspoň ty obrázky a krátké citáty: "Čtyři tisíce děr v Blackburnu" (A Day In The Life), Paul se svým psem Marthou (Martha My Dear), "Tito hoši to nikam nepřivedou", Hey Jules změněné na Hey Jude, Good Morning jako reklama na pšeničné vločky, Lady Madonna s ledničkou v břiše, hambaté obrázky z dvacátých let, Lucy a LSD, Sexy Sadie jako bodypainting, She's Leaving Home jako komiks, vajgl ve volském oku (Yesterday), přeplněná křižovatka Penny Lane, a hlavně "najděte na obrázku odkazy na třináct písniček" - s vojákem na slonovi, s celogánovými květinami a s orlem klovajícím Johnovy oči.

A samozřejmě s koněm Henrym tancujícím valčík.

Web tehdy, považte, nebyl, pro informace musel člověk až do knihovny. Ty písničky jsem znal tak, jak byly na tom kotouči, jednolitě, v kuse, bez názvů. Až později jsem zjistil, že je to jedno album, The Beatles, kterému ale všichni říkají Bílé album. Jo, jasně, mám moc rád Revolver a Abbey Road je taky super, ale přišly pozdě a Bílý je jenom jedno.

Happiness Is A Warm Gun

Šú šú, bikóz hepinés ize vórm jes itýz GÁN.

While My Guitar Gently Weeps

Protože miláček George.

Sexy Sadie

Protože za what have you done pořád ještě cítím něco velkého.

17 komentářů:

  1. Bílé album mi nikdy moc k srdci nepřirostlo, ale u WMGGW hodně váhal, jestli ji nezařadit na třetí místo - nakonec na ní zbyla jen bramborová medaile.A ta knížka byla neuvěřitelná, už ani nevím, od koho jsem ji měl půjčenou, ale mrzí mě, že jsem si ji nenechal...

    OdpovědětVymazat
  2. FP: Díky za upozornění, že ti tu knížku rozhodně nemám půjčovat. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tu knížku mám taky, teda, mám jí půjčenou, už asi dva roky, doufám, že původní majitel již zapomněl ;)

    OdpovědětVymazat
  4. já tu knížku chci (půjčit)!

    OdpovědětVymazat
  5. tu knížku jsem měla jako dítě asi před 25 lety půjčenou ze Státní vědecké knihovny v Ostravě a dodnes mne mrzí, že mne rodiče vychovali podle nějakého pofiderního sloganu, něco jako že kdo lže ten krade a kdo krade tomu se ucho utrhne... nebo tak nějak to bylo.

    OdpovědětVymazat
  6. Fp: nemít rád bílé album je samozřejmě hřích.

    OdpovědětVymazat
  7. partiovka: smíš mne za to ve sklípku bičovat.

    OdpovědětVymazat
  8. ja mam asi nejradsi Rubber Soul... :)

    OdpovědětVymazat
  9. já narazil nedávno na dost zdařilé předělávkyhttp://waffen-microsoft.com/385243-sid-mccartney

    OdpovědětVymazat
  10. .. jsem pred casem nekde cetl, ze za to uzasne kytarove solo ve WMGGW nemam dekovat Georgovi, jak jsem myslel predchozich patnact let, ale jeho hostujicimu kamaradovi Ericu Claptonovi .. a kdyz jsem si to poslechl znovu, tak tomu docela verim .. nicmene dukaz nemam .. nevite o tom nekdo neco blizsiho?

    OdpovědětVymazat
  11. bbfm: Je to tak. Kdysi jsem si v Liverpoolu koupil knihu, která popisuje, kdo hraje v jaké písni The Beatles na jaký nástroj - a to sólo skutečně nahrál Eric Clapton.

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý den. je mi patnáct ale musím říct že beatles zbožňuju, mám jejich komplet a každou chvýli si to pouštím, ale nesouhlasím s vítězi tří nejlepších písní. můj žebříček vypadá takhle:3.only a nothern song2.glas onion1.I am the warlus

    OdpovědětVymazat
  13. no je to tezky vybrat...mozna bych dal...1. fakt nevim :-))))2.-4. Don´t let me down Norwegian wood While my guitar...teda aspon z tech klidnejsich...joa este Oh! darlin´

    OdpovědětVymazat
  14. Těžký vybrat? Spíš nemožné. Beatles nahráli spoustu písniček, nutno ale podotknout, že ne vždy kvalitních. Přesto bych do svého žebříčku zařadila tyto 3 písničky, které mi nejvíc přirostly k srdci. Myslím ale, že bych měla zařadit i Am The Walrus, I Want You a nejspíš celé Bílá album a Revolver =)3. You Never Give Me Your Money2. While My Guitar Gently Weeps1. I´m Only Sleeping

    OdpovědětVymazat
  15. Beatles poslouchám přibližně 30 let. Díky nim hraju také na různé hudební nástroje a pokud bych měl vybrat jejich nej písně, musím napsat,že se to neustále mění (podle nálady), ale zůstávají tyto: Strawberry fields forever, Tomorrow never knows, Helter-skelter, Sexy Sadie, Happiness is a warm gun, I´ve got a feeling, Don´t let me down, Old brown shoe, Hey bulldog ... Na 1. místo bych ale dal asi Strawberry fields forever.

    OdpovědětVymazat
  16. Tu knížku jsem já blázen půjčil před 30ti lety.Tehdy stála tuším 60korun.Dodnes mě to žere.Já na Beatles vyrostl.

    OdpovědětVymazat
  17. Asi opravdu nelze dělat žebříček jejich skladeb.Momentální nálada,osobní vkus,to vše má vliv.Když si je pouštím a skladby jemně doléhají,mírně si ťukám do rytmu a jsem ještě schopen vnímat okolí,tak to je ono.

    OdpovědětVymazat