To se může stát jenom v Čechách!

Aneb není všechno blbé českou specialitou.

Poslední dobou se to na mě sype. Někdo líčí svůj děsivý příběh a zakončí ho vzletným zvoláním: To se prostě může stát jenom u nás! Ta specialita, výjimečnost, je přímo nutností. To se může stát jenom u nás doma! volala matka. To se může stát jenom v Chomutově! volal otec. To se může stát jenom na matfyzu! volal jsem do toho já a všichni jsme se usvědčovali v tom, že hovadiny se dějí jenom v Čechách, a že kdyby byl matfyz u nás doma v Chomutově, bylo by to nejstrašnější místo na celém světě.

Asi před hodinou si František Lutonský povzdechl, že kdosi vytvořil pracovní skupinu. To se může stát jenom v Čechách! Mimochodem, ministerstvo zahraničních věcí vytvořilo pracovní skupinu, která má za úkol monitorovat přípravy oslav vstupu ČR do EU, přičemž oslavy nejsou pořádány ministerstvem. To už je panečku pracovní skupina!

To v Cernu máme komise. Vždycky, když nějaká komise přijde na nějaký problém, vytvoří se nová komise, která ten problém bude zkoumat. Komise zavede pravidelné mítinky a všechno je v pořádku, dokud někdo nevystoupí s tím, že narazil na problém. Nu co, vytvoří se nová komise... Komisí už je tolik, že se musel napsat program, který globálně spravuje údaje o všech mítincích, aby se náhodou v jeden čas nesešly omylem na jednom místě dvě komise a nepopraly se.

Komise si žijí vlastním přebujelým životem a jakýmsi nedopatřením se jim dostalo rozhodovacích pravomocí. Ty se různě dědí a vnořují, takže nikdo nikdy neví, jak to dopadne. Při posledním kole přijímání nových pracovníků se komise dostaly do jakéhosi deadlocku, který nikdo nebyl schopen vyřešit, takže se přijalo pouze sedm lidí, komise se pohádaly, navzájem se rozpustily a bývalí členové bývalých komisí si honem založili nové komise, lepší. Každá komise, kterou si založíte, je lepší, protože jste předseda.

Jestli vám to připomíná český parlament s jeho výbory a podvýbory, jste možná na správné stopě.

A na závěr ještě jeden hororový příběh: Přijdete na úřad, potřebujete vyplnit nějaké lejstro, úřednice je milá, pomůže vám s vyplňováním a pak to lejstro vezme a řekne vám, že to pošle na správná místa, že je všechno v pořádku a že se už nemusíte o nic starat.

Za půl roku dostanete složenku na zaplacení pokuty 24 tisíc Kč, protože to lestro poslané nebylo. Voláte té milé úřednici a ona vám vysvětlí, že jste zapomněl vyplnit číslo občanky, a tudíž ona nemohla lejstro odeslat, a také vám nemohla zavolat, protože má tolik práce, že nemůže všechny kontrolovat, a že sice má to číslo občanky napsané její kolegyně ve vedlejší kanceláři, ale ona prostě není povinna všechno zjišťovat. Tak si oficiálně stěžujete a její šéfka vám řekne, že prostě dodat číslo občanky je vaše povinnost a vůbec, jestli to lejstro nebylo během půl roku odesláno, je to váš problém, protože jste si to měli pohlídat.

To se může stát jenom u nás! Ve Švýcarsku...

1 komentář:

  1. Jo jo, mě spíš zarazil ten výstup. Na pracovní skupiny si postupně zvykám, proto ten letmý povzdech. Ale to Švýcarsko je dost překvapivé zjištění. Díky za postřeh. Už jsem myslel, že takové specialisty je možné najít akorát na úřadech Středočeského kraje (počínaje finančním, živnostenským atd.). Kolikrát už takhle člověk zaplatil za "ochotu" patřičných a jemu přidělených úředníků...

    OdpovědětVymazat