Soutěž: Řešení 3. kola

Řeknu vám, s vámi je radost soutěžit. No vážně.

Přestože jsem se neptal ani na autora (Bedřicha Smetanu), ani na název cyklu (Mou vlast), spousta z vás mi to radostně napsala, až z toho pak občas i zapomněla odpovědět na soutěžní otázky.

Dále se ukázalo, že otázka byla nepřesná, takže jsem musel být benevoletnější, než bych obvykle býval.

Tak tedy: Je zřejmé, že s Jiráskovými pověstmi nemají nic společného skladby Vltava a Z českých luhů a hájů. Dále je jasné, že skladba Šárka má svůj předobraz v Dívčí válce. Nejednoznačnost je u skladeb Tábor a Blaník. Jistě, Tábor je o husitech a pověst O Žižkovi je také o husitech. Jistě, Blaník je o blanických rytířích a pověst Blaničtí rytíři je také o nich. Ale podle Jiráska v Blaníku spí pouze svatováclavské vojsko, po husitech není ani stopy. A konečně Vyšehrad. Ať listuji Jiráskem tam nebo zpátky, žádná pověst se jej netýká, i když pochopitelně v několika pověstech mlčky vystupuje - lze to ale považovat za inspiraci?

Čili tedy aby bylo jasno: Dva body získal ten, kdo uvedl Šárku, Tábor nebo (or) Blaník, neuvedl Vyšehrad, Vltavu ani Z českých luhů a hájů. Jeden bod získal ten, kdo oproti předchozímu uvedl Vyšehrad.

Na roh si těsně před svou smrtí zatroubil Ctirad, který vám takto mohl přinést bonusový bod.

Výsledky 3. kola:

Koles - 2 body (odpouštím fantazii) + bonus
Hlava - 1 bod + bonus
DaveSil - 1 bod + bonus
JiMo - 1 bod
KrupičkaM - 0 bodů

Pořadí po 3. kole:

1. místo (5 bodů)
DaveSil

2. místo (4 body)
Hlava

3. - 5. místo (3 body)
KrupičkaM, Orionka, Koles

6. místo (1 bod)
JiMo

Žádné komentáře:

Okomentovat