Jak zaokrouhlovat

Závažnou otázku musí si pokládat každý otec: Co vštípit dětem do života? Čemu je naučit, čeho musí dbát? Co vytesat do kamenných desek, které jim s hory snese?

Nemůže toho být mnoho, to by nebylo v silách jedince si všechno upamatovat. Musí to být vskutku esenciální gajst, koncentrát vědění a lidskosti. Tak tedy jak zaokrouhlovat, a zejména jak zaokrouhlovat věk.

Metody a užití zaokrouhlování jsou různé. Nejprve zaokrouhlování při styku s úřady: Zde se věk zaokrouhluje vždy dolů na celé roky. Může vám být sedmnáct let a tři sta šedesát pět dnů (protože byl přestupný rok), stejně vám ještě není osmnáct a nemůžete na vojnu.

Úřední zaokrouhlování je nudné, šedivé, neodpouštějící. Co však dělat ve styku běžném, neúředním?

Jeden přístup vychází z toho, že věk je možné vyjádřit jako racionální číslo: Jakmile je mi 34,5 let, zaokrouhluji na 35, a vydrží mi to až do 35,5 let, kdy začnu zaokrouhlovat na 36.

Pak ale také můžeme vycházet čistě z roku narození. Někteří by řekli, že to je jako když ministerstvo lásky sčítá procenta – prostě je to jiná metodika. Narodil jsem se v roce 1977, je mi tedy 2012 - 1977 = 35 let. Toto mohu tvrdit od prvního ledna 2012 do posledního prosince.

Ostatně takový Jiří Wolker:
Zde leží Jiří Wolker, básník, jenž miloval svět
a pro spravedlnost jeho šel se bít.
Dřív než moh' srdce k boji vytasit,
zemřel – mlád dvacet čtyři let.
Úředník by dupal, že je to lež; Wolker nevydržel do konce března, bylo mu tedy jen třiadvacet. My víme, že básník zaokrouhloval.

Jsou ovšem tací, kteří takto zaokrouhlovat odmítají. Například ženy narozené v prosinci: Přičítat jedničku už v lednu jim přijde velmi předčasné, ba často to s výhružným "ještě ne!" odmítají ještě na mikulášské besídce.

Takovým už nepomůžeme, ale u ještě nenarozených je tu možnost vše vhodně plánovat. Obě neúřední metody zaokrouhlování totiž dodávají stejný výsledek, pokud jste se narodili 183. den v roce, tedy druhého července.

Což zároveň dává odpověď na otázku, kdy se mají podle lékařů narodit Luisa a Lotka.

5 komentářů:

  1. Narození v tomto znamení jim dává vítanou možnost dělat spoustu věcí pozpátku a odvolávat se na všehomír.

    OdpovědětVymazat
  2. Mekbílová: Luisa a Lotka! Tak je hlavně neposílat na tábor!

    OdpovědětVymazat
  3. jen aby vám domů nepřibyli Čuk a Gek! jinak v zaokrouhlování jsem podobně dobrý jako v indukování, takže tvůj text chválím:-)

    OdpovědětVymazat
  4. lobo: Čuk a Gek jsou moji favoriti! Čuk Kukal je krásné, zvonivé jméno a Gek Olmerová se bude na diplomech vyjímat taky dobře :)

    OdpovědětVymazat
  5. Plánované otcovství má pozitivní vliv na Tvé blogství, což je pozitivní, neplánovaný, ale empiricky opodstatnitelný fakt

    OdpovědětVymazat