Drobná záhada autobusů sv. Františka

Detektiv Štika v úzkých!

Až do teď jsem si myslel, že taková ta velikášská prohlášení o tom, jak někdo chtěl někam psát komentář, ale ono mu to samo přerostlo ve vlastní článek, jsou nepravdivá, ba že někdy i ne zcela věrně popisují skutečnost. Po přečtení Lobovy přelomové Metropole ale uznávám, že takové chvíle opravdu mohou nastat.

Takže jenom krátce taková nevysvětlená, ale snad vysvětlitelná záhada.

Když se v San Franciscu něco zásadního děje, třeba když se na pobřeží sledují ohňostroje, nebo když se na pobřeží pozorují letadla, nebo když se na pobřeží fandí baseballu - ono se vůbec skoro všechno děje na pobřeží, San Francisco je vlastně takové jedno velké pobřeží - tak tedy v takových případech by autobus, který jezdí jednou za třicet minut, nestačil pobrat všechny ty lidi, co jedou ze západního pobřeží na severní pobřeží, a proto nastupují posily.

No a v tom je ta záhada, protože místo toho, aby každých deset minut přijel jeden autobus, tak každých třicet minut přijedou tři autobusy. Co tím místní dopravní podnik sleduje? Vyšetřování pokračuje...

5 komentářů:

  1. bojej se jezdit po jednom ?

    OdpovědětVymazat
  2. d.p. se řídí takzvaným předpokladem non-lineárního přírůstku davu (D. G. von Ptack, 1907): mějme původní interval spoje I rozdělený na stejné parciální intervaly i, spoj o kapacitě k, kde kapacita x spojů je K=x*k, a dále dav o velikosti D=f(t) (t je čas) a d je poddav vzniklý v každém intervalu i. Podle von Ptacka platí (von Ptackova rovnost), že i když D(I)=K=SUMA(i od 0 do I)d(i), lokální fluktuace v přibývání davu způsobují, že pro každý jednotlivý interval i není zaručeno, že d(i)=k, vč. nežádoucího stavu, kdy d(i)>k (von Ptackův přebytek; analogicky pro d(i)

    OdpovědětVymazat
  3. (zbytek pokračování bez té lomené závorky, která ten komentář utne!) ... d(i) JE MENŠÍ NEŽ k von Ptackův nedostatek). Von Ptack z toho vyvodil tzv. von Ptackovu maximu spokojenosti, ve které je spokojenost S(I) (tj. ve stavu von Ptackovy rovnosti) vždy větší než součet nespokojeností (non-s) a spokojeností s v každém jednotlivém intervalu i.

    OdpovědětVymazat
  4. to zní logicky, Fando ... dejte mi to pivo ještě trochu vychladit, jo ?

    OdpovědětVymazat
  5. teď nevím, mám se urazit či radovat? zkusím to spojit a budu úrazovat!

    OdpovědětVymazat